maandag 15 oktober 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Francesco Patera: “Ik heb uitgepakt met een verschroeiend tempo en mijn techniek is beter dan de zijne.” Jennifer Charlton Photography

BOKSEN

Genkenaar Francesco Patera kroont zich weer tot EBU-kampioen: “Beste kamp van mijn leven”

Francesco Patera is opnieuw Europees kampioen bij de lichtgewichten. In de Metro Radio Arena in Newcastle haalde hij het op punten van het lokale idool Lewis Ritson. Een heuse stunt, want bij de bookmakers werden de kansen van de Genkenaar piepklein ingeschat.

Norbert STAS/Jo TREKELS

Genkenaar Patera Europees Kampioen Lichtgewichten. TV Limburg

“Ik heb er de beste kamp van mijn leven gebokst”, lacht Patera. “Ik was er perfect op voorbereid en ik kende niet alleen de kwaliteiten maar ook de gebreken van mijn uitdager. Ik was van de eerste tot de laatste seconde, twaalf rondes lang, super geconcentreerd. Dat was nodig tegen Lewis Ritson, want hij is iemand die zeer agressief bokst. Ik heb vooral uitgepakt met een verschroeiend tempo en met mijn techniek, die beter is dan die van hem. In de vijfde en de zevende ronde heeft de bel hem twee keer gered. Toen ging hij ei zo na KO, vermits ik hem tegen de touwen gedrumd had. Nu ja, na afloop gaf iedereen toe dat ik de verdiende winnaar was. Ook die 9.000 Engelse fans in de zaal en Lewis Ritson zelf. Natuurlijk waande hij zich onklopbaar. Maar hij was wel respectvol.”

 

Feest in Genk

Voor alle duidelijkheid: in Newcastle supporterde alleen zijn naaste entourage voor Patera. In de zaal haast niemand.

Zijn fans keken in tennisclub ’t Elleboogske in Genk naar de match. In totaal waren ze met zo’n 150. Toen de arm van Francesco Patera de lucht inging, vloog het dak eraf.

Iedereen gaf toe dat ik de overwinning verdiende, ook Lewis Ritson zelf. Hij waande zich onklopbaar, maar was wel respectvol Francesco PATERA

“De ontlading was enorm, want dit was voor velen de meest zenuwslopende avond uit hun leven”, zucht Kevin Corthouts. “Het was de eerste keer ooit dat Francesco’s mama is komen kijken. Normaal durft ze zelfs thuis niet op televisie kijken. Ze was zo fier als een pauw. Terecht natuurlijk, want je moet het maar doen om zo iemand in eigen huis schaakmat te zetten. Hij deed het met zijn brains, zoals hij had aangekondigd.”

 

Gokkantoren

Dat kenners zijn winstkansen laag inschatten, bewijst het feit dat hij bij sommige gokkantoren 26 tegen 1 stond. “Heel wat Genkenaars hebben dus een aardige cent verdiend”, lacht Patera. “Ook de ouders van mijn vriendin Vanessa. Voor mij betekent dit ook dat ik bij mijn volgend gevecht goed zal vergoed worden. Wat dat volgend gevecht wordt, zien we nog wel. Nu ga ik eerst een poosje rusten en vandaag moet ik naar de dokter. Mijn beide handen zijn gezwollen. Ik hoop dat ik geen breuk heb opgelopen.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws