maandag 15 oktober 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Jaak Fransen en Frank Smeets  Dick Demey

Pelt

Partij bekijkt vandaag of ze in coalitie stapt

Klinkende overwinning voor CD&V

Absolute meerderheid:

CD&V (al sluiten ze coalitie met andere partij niet uit)


Schepencollege:

Frank Smeets (CD&V) wordt burgemeester.


De winnaar:

De CD&V met Frank Smeets voorop. Hij was de man die de fusie op het spoor zette. En de verkiezingsuitslag bewijst dat hij er binnen de partij zeker in is geslaagd met negen raadsleden uit Overpelt en acht uit Neerpelt.
Groen met lijsttrekker Katrijn Conjaerts is de enige partij die meer zetels heeft na deze verkiezing dan ervoor.



De verliezer:

De N-VA en Samen Pelt, een fusie tussen de Open Vld, s.pa en onafhankelijke. Samen waren ze in 2012 goed voor vijftien verkozen. Daar blijven er nog negen van over.

De CD&V met voorop Frank Smeets was de gedoodverfde favoriet voor de eerste verkiezingen in de nieuwe fusiegemeente Pelt. “En de kiezer heeft bevestigd dat hij veel vertrouwen in onze ploeg heeft. Dat doet mij bijzonder veel deugd. Ik had vooraf gezegd dat zestien zetels een heel goed resultaat zou zijn. Het is er nog eentje meer geworden. Prachtig. Wij zijn de Peltenaren daar heel dankbaar voor.”

De toekomstige burgemeester ontkracht meteen het gerucht dat hij maar voor drie jaar de sjerp van Pelt gaat dragen. “Ik heb me volledig geëngageerd om de fusie in onze gemeente tot een goed einde te brengen. En als mijn gezondheid het toelaat, zal ik dat de volle zes jaar doen.”

Over de verdeling van de schepenambten is binnen de partij nog niet gesproken. “Wij gaan de komende weken alle kandidaten uitnodigen voor een gesprek en kijken wat hun aspiratie is. Dan zullen we pas beslissen. Het mooie vind ikzelf dat de verkozenen evenwichtig zijn verdeeld over de twee Pelten.”

Morgenavond heeft CD&V Pelt een bestuursvergadering. Dan zullen ze kijken wat de mogelijkheiden zijn voor een coalitie. “Politiek betekent voor mij samenwerken, over de partijgrenzen heen. Ik sluit dus niets uit. Dankzij de kiezers hebben wij een duidelijke meerderheid en daardoor een gunstige onderhandelingspositie. Maar een nog stabielere meerderheid is altijd beter. Zeker omdat ons met de fusie nog moeilijke tijden staan te wachten”, aldus nog Smeets.

De CD&V heeft mogelijke kandidaten te over voor een coalitie. “Maar CD&V is wel aan zet. Zij hebben meer dan de helft van de koek gewonnen. Want wij zijn allemaal kleine partijen”, redeneert Marc Geerts van Samen Pelt. Toch zijn hij en de rest van zijn lijst niet ontevreden over het behaalde resultaat. “Oké, we hadden op zes zetels gehoopt. Het zijn er vijf geworden. Maar dat is voor een nieuwe partij geen slecht resultaat”, reageert de lijsttrekker. De partij heeft intussen al met enkele leden samengezeten. “Als Frank Smeets en co ons een hand aanreiken, gaan we die zeker aanvaarden en met hen aan de tafel zitten.”

Dat is Groen ook van plan. Het is de enige partij die in vergelijking met de vorige verkiezingen heeft gewonnen. Zij hebben drie verkozenen. Bij de vorige verkiezingen had Groen in Neerpelt geen enkele verkozene, in Overpelt was Katrijn Conjaerts (toen samen met de s.pa) de enige. “Uiteraard zijn wij heel blij met dit resultaat. Wij sluiten niet uit dat we in een coalitie stappen. Al zal dat niet ten koste van ons programma gaan. Zomaar voor de postjes doen wij niet mee. Wij zijn geen partij die uit is op macht. We zijn verkozenen voor iets en dat willen we de komende zes jaar doordrukken”, reageert Conjaerts.

Ook Linda Vissers (twee verkozenen) liet vooraf al weten dat ze eens graag in het bestuur zou zitten. Hetzelfde met de N-VA en kopman Frank Seutens. “Frank Smeets is een man die serieus aan politiek doet. Daar zouden we wel mee willen samenwerken.”

Aan de CD&V nu om een keuze te maken. (mm/gvb)

Bekijk hier alle uitslagen van de verkiezingen in uw gemeente

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws