© Kris Van Exel

Kris Peeters blijft met lege handen achter: “Het ging over Puurs tot aan het stemhokje”

Kris Peeters eindigde de campagne zoals ze begon: met gedoe over zijn verhuizing uit Puurs naar Antwerpen. “Tot aan het stembureau kreeg ik het te horen, of ik niet in Puurs moest stemmen”, klaagde de CD&V-lijsttrekker gisteravond. “Niet iedereen hier in Antwerpen is correct gebleven... Eén iemand werd altijd geviseerd.”

dirk hendrikx

Nee, hij wil dit daarom niet aanvoeren als reden of drogreden voor de vrij matige uitslag. Maar toch, in zijn eerste analyse weegt de kritiek die hij als inwijkeling kreeg zwaar door: “Ook elders zijn toch mensen verhuisd? Burgemeester Wim Dries in Genk heeft nooit zo’n zaak gemaakt van de verhuizing van Zuhal Demir. In Mechelen is daar ook niets over gezegd (waar Johan Van Overtveldt voor N-VA naartoe is verhuisd, red.).

(Lees verder onder de video)

Magere kant

Peeters doet er niet flauw over: hij had gerekend op een uitslag tussen 7 en 10% en de 6,8% is dus aan de magere kant. En zijn ook vrij matige resultaat in voorkeurstemmen, nog na Jinnih Beels en Peter Mertens? “Veel voorkeurstemmen strelen de ijdelheid. Dat is leuk. Maar het gaat hier in de eerste plaats om de prestatie van ons team.”

De vicepremier en Antwerpse lijsttrekker zakte gisteravond rond 20u af naar het Felix Pakhuis tegenover het MAS op het Eilandje. De zaal daar zat maar voor de helft vol. Ze waren wel zo slim om allemaal dicht op elkaar te gaan staan en luid te applaudisseren toen Kris Peeters zijn intrede deed. Zo leek het voor het oog van camera’s een uitbundige ontvangst in een vol huis.

De stemming was gemengd. Een beetje gelaten, want meer had er echt wel nooit in gezeten, met toch ook met een zekere strijdvaardigheid, want het had erger kunnen zijn.

© DBA

“Het is wat het is”, zegt één militant. “We zijn grondig verjongd. Geef het wat tijd. Bart De Wever haalde ook geen 30% in het begin”, probeert een andere.

Sommigen zingen de lof van Kris Peeters. Helemaal volgens het boekje: dat hij zijn nek heeft uitgestoken, veel klappen heeft opgevangen, de CD&V op de kaart heeft gezet én voor verjonging heeft gezorgd.

Anderen geven in bedekte termen aan dat er achter de schermen ook in minder positieve termen over wordt gedacht. “Het is een dubbel gevoel”, zegt iemand. “Er zijn hier mensen die al vele jaren op een CD&V-kabinet werken en die nu misschien naar een andere job bij de stad zullen moeten uitkijken. Dat is niet zo leuk. Er zijn heel wat mensen voor wie het nu spannende dagen worden.”

Enkele jongeren die op de lijst van een district stonden, zeggen dat hun jongerenvoorzitter hen op het hart had gedrukt om geen verklaringen af te leggen. “Tja, het is wat het is”, zegt een kandidaat die ergens op de stadslijst staat.

“Het komt wel goed. Niets is voor de eeuwigheid”, zegt een vrouwelijke militant filosofisch. “Kijk eens naar al die jonge mensen die zich hebben geëngageerd.”

© Kris Van Exel

Geen schepenambt

Kris Peeters blijft erbij dat hij geen schepenambt ambieert. “Daar hebben we genoeg goede mensen voor. Ik heb wel veel ervaring met onderhandelingen voor een goed akkoord, een akkoord dat goed is voor ons op verbinding gerichte programma, en met interessante mandaten voor onze mensen.”

Gaat Kris Peeters nu in de komende zes jaar de locomotief blijven voor de CD&V in Antwerpen, vraag ik een oudgediende. “Zes jaar? Dat is een eeuwigheid in de politiek.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER