Ex-leerkracht had relatie met 15-jarige leerlinge: slachtoffer moest abortus laten uitvoeren

© MU, BVDL

B.V. (40) uit Beerse, een voormalige leerkracht aan de Talentenschool in Turnhout, moest zich voor de rechter verantwoorden voor een relatie met een leerlinge. Het leidde zelfs tot een zwangerschap van het meisje. "Ze zal die pijnlijke periode nooit kunnen vergeten."

bart van den langenbergh

De leerlinge waarmee B.V. drie jaar lang een relatie had, is intussen een jonge vrouw van 26 jaar. In 2006, toen ze nog maar veertien jaar oud was, knoopte ze een relatie aan met B.V., de toen 28-jarige leerkracht Frans in het tweede middelbaar.

“Vanaf september 2006 hadden ze ook een seksuele relatie. Dat mondde zelfs uit in een zwangerschap in april 2007. In juni 2007 heeft ze een abortus laten uitvoeren”, zei meester Ronny Ceusters, namens het slachtoffer. “Ze heeft intussen psychologische begeleiding gekregen en zal heel die pijnlijke periode nooit meer kunnen vergeten. Ze zal dit ook in andere relaties met zich meedragen.”

De raadsman vroeg namens de vrouw een schadevergoeding van 7.500 euro. Ook het GO!-onderwijs stelde zich namens de Talentenschool Turnhout burgerlijke partij. “De school heeft imagoschade geleden. Maar deze zaak is ook in strijd met de normen en waarden die we willen uitdragen”, zei de raadsman van de school.

"Aanzienlijk leeftijdsverschil"

B.V. kwam begin 2015 al in opspraak na klachten van een ander meisje over grensoverschrijdend gedrag. Maar daar waren geen bewijzen van. De school had B.V. toen wel even geschorst. Eind vorig jaar, net voor de rechtszaak werd opgestart, heeft de leraar zelf ontslag genomen.

Volgens openbare aanklager Veerle Van Gorp kunnen de feiten echt niet door de beugel. “Het ging dan wel om een seksuele relatie met onderlinge toestemming, hij wist wel degelijk dat dit deontologisch niet kan”, schetste ze. “Het leeftijdsverschil is aanzienlijk. Dan nog als leerkracht een relatie aangaan met een minderjarige leerlinge, kan niet worden aanvaard. Een abortus laten uitvoeren is zo al moeilijk, laat staan voor een vijftienjarige. Het is wel verstandig dat de man zelf ontslag als leraar heeft genomen.” Ze vorderde een gevangenisstraf van vijftien maanden met probatie-uitstel. “Hij moet zijn problematiek aanpakken. Als hij de voorwaarden niet naleeft, wacht hem alsnog een gevangenisstraf”, zegt het Openbaar Ministerie.

Hulp gezocht

De verdediging wilde de feiten zeker niet minimaliseren. “Wat mijn cliënt heeft gedaan, kan niet, gezien het leeftijdsverschil”, schetste meester Len Augustyns, de advocaat van V. “Tien jaar heeft hij niets gehoord en dan kwam er plots die klacht. Hij had eerder een relatie, maar voelde zich daar slecht bij. Daarna is hij verliefd geworden op zijn leerlinge. Toen ze zwanger geraakte, hebben ze samen over de abortus gesproken en besloten dat dit de beste oplossing was. Hij wil de opgelegde voorwaarden zeker naleven.”

Op het einde van de zitting las zowel B.V. als zijn ex-leerlinge een brief voor. “Naarmate ik ouder werd, besefte ik dat deze relatie niet gegrond was”, luidde de boodschap van de jonge vrouw. “Ik heb klacht ingediend omdat ik niet wil dat nog andere minderjarige meisjes benaderd worden.” De beklaagde kreeg zelf het laatste woord. “Ik heb altijd het beste met haar voor gehad”, las hij voor. “Ik had de relatie moeten afblokken. Ik heb nooit meer een relatie gehad met een tiener en ik heb zelf hulp gezocht.” De rechter velt een vonnis op 16 oktober.