Iran moet volgens hoge adviseur mogelijk toch kernwapen bouwen

Nieuws
Een hoge Iraanse adviseur zegt dat het land overweegt om een kernwapen te bouwen als het voortbestaan van Iran wordt bedreigd. Al langer wordt Iran ervan beschuldigd aan kernwapens te werken, maar officieel is het nucleaire programma voor vreedzame doeleinden.
anp
donderdag 9 mei 2024 om 08:47
Afbeelding
beeld anp

‘Er ligt geen besluit om een kernbom te bouwen, maar mocht het bestaan van Iran bedreigd worden, is er geen andere keuze dan onze militaire doctrine aan te passen’, zegt Kamal Kharrazi, een adviseur van de hoogste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei, tegen staatspersbureau ISNA. Diezelfde Kharrazi zei in 2022 al dat Iran een kernwapen zou kunnen bouwen, maar daar niet voor kiest.

Volgens Kharrazi verandert er iets als Israël de nucleaire voorzieningen van Iran aanvalt. De spanningen tussen de twee aartsvijanden zijn verder opgelopen door de oorlog tussen Israël en Hamas. De landen hebben elkaar vorige maand zelfs openlijk aangevallen. Toen zei een hooggeplaatste commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde ook al dat dreiging vanuit Israël aanleiding zou kunnen zijn voor Iran om het beleid rond kernwapens te veranderen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Olieprijzen gedaald in mei, ook merkbaar aan de pomp

De olieprijzen zijn in mei gedaald en dat is ook te merken aan de pomp waar automobilisten wat minder kwijt zijn voor brandstof. Op de oliemarkt wordt nu uitgekeken naar de vergadering van oliekartel OPEC+ op zondag, waar naar verwachting de productiebeperkingen verder verlengd..

Afbeelding

President Biden: Trump bedreigt onze democratie

De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwt dat de Republikeinse oud-president Donald Trump een gevaar is voor de Amerikaanse democratie. In een boodschap op X zegt hij dat Trump 'onze democratie' bedreigt.

Afbeelding

Dijkgraaf: onder druk stoppen samenwerking met Israël onwenselijk

Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf vindt 'het niet wenselijk' als onderwijsinstellingen hun samenwerking met instellingen in het buitenland stopzetten als er sprake is van druk, intimidatie of dreiging van demonstranten.

Afbeelding

Trumps campagneteam haalt 35 miljoen dollar op na veroordeling

De veroordeling in de zwijggeldzaak heeft de Amerikaanse oud-president Donald Trump veel extra donaties opgeleverd. Volgens zijn campagneteam is sinds donderdagavond al 35 miljoen dollar (32,3 miljoen euro) binnengekomen.

Afbeelding

Trump kondigt beroep aan tegen veroordeling voor misdrijf

De Amerikaanse oud-president Donald Trump zegt in beroep te gaan tegen zijn veroordeling voor een misdrijf. Hij is de eerste voormalige Amerikaanse president met een strafblad. Hij wil in november worden herkozen.

Afbeelding

AEX sluit licht lager na inflatiecijfers eurozone en VS

De Amsterdamse AEX-index is vrijdag op de laatste handelsdag van mei met een kleine min gesloten. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar cijfers over de inflatie in de eurozone en de Verenigde Staten. De inflatie in het eurogebied liep in mei sterker op dan verwacht.