Minister Tinne Van der Straeten (Groen) en premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie over de verlenging van 2 kernreactoren.
Foto: Belga

Premier De Croo verdedigt minister Van der Straeten in dossier kernuitstap: "Alles is in volle transparantie gebeurd"

In het dossier rond de kernuitstap is "alles in volle transparantie gebeurd". Dat zegt Alexander De Croo (Open VLD) aan Belga. De premier neemt het op voor minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en gaat in tegen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Die laatste wil een onderzoekscommissie naar de manier waarop de verlenging van de kerncentrales is afgehandeld door Van der Straeten en de toenmalige CEO van Elia, Chris Peeters.

Volgens Georges-Louis Bouchez (MR) hebben minister Tinne Van der Straeten (Groen) en de toenmalige CEO van hoogspanningsnetbeheerder Elia Chris Peeters het dossier rond de kernuitstap gemanipuleerd.  Vorig jaar werd beslist om 2 kernreactoren langer open te houden, met het oog op de bevoorradingszekerheid. Volgens Bouchez is er in de maanden voor die beslissing gelogen om toch te kunnen vasthouden aan de kernuitstap. 

Het waren uitspraken die Van der Straeten niet kon appreciëren. Ze liet weten dat ze gerechtelijke stappen overweegt tegen de partijvoorzitter. "Het zijn groteske uitspraken zonder grond. Ik heb het gehad met die sabotagepolitiek", liet ze optekenen. "Dan moet een rechter zich daar misschien maar over buigen."

Nu mengt ook premier Alexander De Croo (Open VLD) zich in de discussie. "Alles is in volle transparantie gebeurd en alle documenten zijn vrijgegeven", zegt hij aan persagentschap Belga. "Voor mij is dit een achterhoedegevecht, de verlenging is beslist. We zijn er samen in geslaagd om dit zeer moeilijke dossier tot een goed einde te brengen. De rest van Europa, Duitsland bijvoorbeeld, kijkt met afgunst naar wat wij hebben gedaan."

Meest gelezen