Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Een rechtbankschets van Sofien Ayari en Salah Abdeslam. Beiden waren niet aanwezig in de rechtszaal.Beeld Palix

Vorig jaar zijn maar liefst 618 minderjarige vluchtelingen van de aardbodem verdwenen nadat ze in ons land waren aangekomen. Hans Bonte stopt met de nationale politiek. Hot Marijke laat in haar ziel kijken. En de zoektocht naar de mol gaat door. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat. 

In het nieuws

1. Abdeslam en Ayari veroordeeld tot twintig jaar cel voor terroristische moordpoging op agenten

Zowel Salah Abdeslam als Sofien Ayari zijn veroordeeld tot celstraffen van twintig jaar voor moordpoging op agenten in een terroristische context. Dat heeft de Brusselse correctionele rechtbank beslist. Volgens de rechtbank heeft niet alleen de gedode Mohamed Belkaïd op de politie geschoten tijdens de schietpartij in de Driesstraat, op 15 maart 2016, maar heeft minstens één van de twee anderen ook het vuur geopend. 

2. Gevlucht uit eigen land, vermist in België: 618 minderjarige vluchtelingen raakten vorig jaar spoorloos

Vorig jaar verdwenen er in ons land 618 gevluchte kinderen zonder begeleiding. Slechts 124 van hen werden gemeld bij Child Focus. "Belgische kinderen staan binnen de 24 uur geseind. Bij jonge vluchtelingen duurt het vaak dagen of zelfs weken", zegt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld).

Wat gebeurt er met al die kinderen? "In het beste geval zijn de kinderen naar een ander land of zitten ze bij familie, maar ze worden ook gebruikt voor kinderarbeid en/of prostitutie, of worden gedood voor hun organen." 

Lees ook: Elke dag zwerft een kinderkaravaan van minderjarige vluchtelingen door Europa

3. Wetenschappers gaan strijd aan met activisten: "Zonder dierproeven geen remedie voor alzheimer"

Aan de vooravond van Wereldproefdierendag, die het leed van dieren voor experimenten onder de aandacht brengt, klimmen wetenschappers op de barricaden. "Men mag de mensen ook weleens vertellen hoe cruciaal de experimenten voor de mensheid zijn."

4. Hans Bonte stopt met nationale politiek

Sp.a-Kamerlid Hans Bonte zal na deze ­legislatuur niet terugkeren naar de nationale politiek. Hij gaat voluit voor een tweede sjerp in zijn gemeente Vilvoorde, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Bij sp.a is het niet langer toegestaan om een lokaal uitvoerend mandaat te combineren met een zitje in het parlement.

5. Meer dan 188.000 gokkers staan op zwarte lijst

Meer dan 188.000 mensen in ons land staan op de zwarte lijst van de Kansspelcommissie en mogen dus geen casino of gokkantoor meer binnen. Bijna 30.000 mensen vroegen zélf om op die lijst te worden gezet.

6. Oud-burgemeester New York betaalt bijdrage VS aan klimaatakkoord Parijs uit eigen zak

Michael Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York, heeft zondag bekendgemaakt dat hij de Amerikaanse bijdrage voor het klimaatakkoord van Parijs, 4,5 miljoen dollar, zelf zal ophoesten. President Trump trok de VS vorig jaar terug uit de overeenkomst. In een interview met de Amerikaanse zender CBS zei Bloomberg dat hij hoopt dat Trump tegen volgend jaar van idee is veranderd.

7. De postzegelverkoper is met uitsterven bedreigd: "Een website? Moet ik daar op mijn leeftijd nog mee beginnen?"

Het beroep van postzegelverkoper verdwijnt, en ook voor de Gentse autoriteit Etienne (79) lonkt het pensioen. Al drie jaar is hij op zoek naar een overnemer voor zijn winkel, Huis Etienne. "Ik begin er niet meer aan, maar met een website kan die de omzet verdubbelen", klinkt het.

Etienne.Beeld Tim Dirven

Aan het koffieapparaat

1. Als Pieter de mol is, dan weten wij niet meer wat mollen betekent

Wie is de mol? Is het Joke, die speelt om te winnen en ijskoud pasvragen en vrijstellingen boven de groepspot verkiest? Of is het Pascale, de steeds beter presterende marinevrouw, moederfiguur en lauwe ongeloofwaardige stratego? Of Bahador, die wát hij doet toch steeds erg slecht aanpakt?

2. The Calicos winnen Humo's Rock Rally 2018

Gitaren, gitaren, gitaren en de occasionele popzangeres domineerden de Rock Rally dit jaar. Wij zagen ook een varkenskop en een dwerg, maar dat waren eerder uitzonderingen. The Calicos gingen verdiend met de eerste prijs lopen.

3. Hot Marijke: "Ik heb af en toe ook een offday, hoor, dat er niemand aan mijn lijf moet komen"

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: Hot Marijke (31), Vlaanderens bekendste prostituee. Wie is zij in het diepst van haar gedachten?

Hot Marijke.Beeld Stefaan Temmerman