Direct naar artikelinhoud
Veiligheidsraad

België mikt op zitje in VN-Veiligheidsraad: vorstenpaar start charmeoffensief

Koning Filip en koningin Mathilde.Beeld BELGA

België wil een hoofdrol in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en daarom beginnen Filip en Mathilde vandaag in New York aan een veroveringstocht. Hij mikt op de hoofden, zij op de harten.

Het vorstenpaar bracht al werkbezoeken in het buitenland, maar nooit eerder was de inzet zo hoog als deze week. Filip en Mathilde willen hun land aan een zitje helpen in de VN-Veiligheidsraad voor de periode 2019-2020.

Er zijn drie kandidaten voor de twee beschikbare plaatsen die zijn toegewezen aan de Europese groep: Duitsland, Israël en België.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) lanceerde de campagne in oktober 2015. Ook toen al stonden Filip en Mathilde aan zijn zijde. In New York doen de minister en de vorsten de ultieme poging om diplomaten en beleidsmakers te overtuigen om voor ons land te kiezen.

"We gaan vooral wijzen op de expertise als betrouwbare partner in de diplomatie die België kan leveren als het wordt verkozen", klinkt het bij Buitenlandse Zaken.

De stemming vindt plaats op 8 juni.

Thuiskomen

Voor koningin Mathilde is het werkbezoek aan de Verenigde Naties een beetje thuiskomen. Ze is een van de zeventien pleitbezorgers van de Duurzame Ontwikkelingsdoeleinden. Ze kent heel wat mensen bij de Verenigde Naties, gaat dan ook heel wat netwerken én een toespraak houden. Ze woont samen met Filip ook een herdenkingsplechtigheid over de Eerste Wereldoorlog bij.

Vandaag bezoeken de vorsten al de tentoonstelling Power and Grace met werken van Vlaamse barokschilders. Meteen daarna begint het lobbyen op een receptie met regeringsleiders, ministers en hoge functionarissen van de Verenigde Naties.

Woensdagochtend verlaat het koninklijk gezelschap New York al met bestemming West Point, de meest prestigieuze academie van het Amerikaanse leger.

In een toespraak tot 4.000 kadetten gaat de koning de Verenigde Staten danken voor de solidariteit en edelmoedigheid tijdens beide wereldoorlogen. Als blijk van dank en respect neemt hij een foto mee van generaal Pershing, de opperbevelhebber van het Amerikaanse expeditieleger in de Eerste Wereldoorlog, en van koning Albert I.