Foto: AFP

EU belooft steun aan Libanon in ruil voor het tegenhouden van migranten

De Europese Unie belooft 1 miljard euro financiële steun aan Libanon. In ruil moet het land migranten en vluchtelingen tegenhouden op weg naar Europa. Hiermee gaat de EU opnieuw een samenwerking aan met een derde land om de migratie naar Europa in te perken.

Libanon zakt de laatste jaren economisch steeds verder weg, zeker ook na de explosie in de haven van Beiroet in 2020. Bovendien ligt het land tussen Syrië en Israël, 2 landen waar oorlog heerst. Libanon zelf is via de gewapende militie Hezbollah ook zelf verwikkeld in een conflict met Israël. Toch vangt het land zelf ook al jaren veel Syrische en Palestijnse vluchtelingen op.

De EU belooft nu 1 miljard euro bijkomende financiële steun voor Libanon. Ze wil hiermee de plaatselijke economie opkrikken, maar ook de veiligheid van het land garanderen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen belooft ook een samenwerking tussen Libanon en het Europees agentschap Frontex dat instaat voor de grenscontrole aan de Europese buitengrenzen. Een ambitieus steunpakket dus, maar er staat iets tegenover.

Libanon moet migranten tegenhouden

De Europese Commissie heeft beloofd de "legale wegen naar Europa open te houden" en vluchtelingen van Libanon in Europa op te vangen. Tegelijkertijd wil de Commissie dat Libanon in ruil "irreguliere migratie en mensensmokkel tegengaat". Een vage beschrijving waarmee eigenlijk bedoeld wordt dat Libanon migranten moet tegenhouden om naar Europa te komen.

Dat Von der Leyen de deal in Beiroet mocht aankondigen met de Cypriotische president aan haar zijde is geen toeval: het is vooral Cyprus dat op zo'n deal met Libanon aangedrongen heeft. Cyprus ligt zo'n 160 kilometer van Libanon en daar zien ze het aantal bootvluchtelingen vanuit Libanon sterk toenemen. Sinds begin dit jaar zijn zo'n 4.000 mensen op het eiland aangekomen. Als je dat afzet tegen het aantal inwoners dat Cyprus heeft, dan zijn er nergens in de EU zoveel asielzoekers per inwoner aangekomen. 

Steeds vaker deals

Na onder meer Tunesië, Libië, Egypte en Mauritanië en eerder ook al Turkije, is er nu dus ook een akkoord met Libanon. De EU sluit steeds vaker deals met derde landen om irreguliere migranten buiten de Europese grenzen te houden. Bovendien is afspraken maken met derde landen ook nodig om het Europese migratiepact te kunnen uitvoeren.

Minder enthousiast zijn ngo's die kritiek uiten op deze deals. Ze vrezen dat de mensenrechten van de vluchtelingen niet voldoende beschermd worden door de derde landen. 

Meest gelezen