Weerman waarschuwt: “Stadskernen zullen steeds vaker blank staan”

Een stortbad van 82 liter per vierkante meter in een uur tijd zette zondag Bree blank. “Dat is extreem veel, maar in stadskernen zal dat steeds vaker gebeuren”, zegt weerman Ruben Weytjens.

Philip Pergens

Bree en zijn stadskern werden zondag letterlijk overspoeld. De stortregens hielden een uur aan en de riolering kreeg het allemaal niet meer geslikt. “Er viel 82 liter per vierkante meter uit de lucht”, laat burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V) via haar facebookpagina weten. “Op een dergelijk stortbad is de capaciteit van de riolering niet berekend. Daarvoor hanteren ze de gemiddeldes.”

Weerman Ruben Weytjens voorspelt grote problemen in de toekomst. “Wetenschappers waarschuwen al 25 jaar voor dit soort situaties”, zegt hij. “82 liter, dat is extreem veel. Maar stadskernen zullen steeds vaker blank staan. Je moet weten dat zulke hoeveelheden bijvoorbeeld in juni 2016 meer dan vijf keer ergens in Limburg gemeten werden. De frequentie kan alleen maar toenemen. Ik begrijp de beslissing daarom niet om je rioleringsstelsel uit te bouwen op basis van gemiddeldes. Het lijkt me veel logischer om de capaciteit net op extremen te voorzien. Willen we echt voorbereid zijn, zullen we alles grondig moeten gaan herinrichten. Zonder sloop krijg je het niet opgelost. Dat is de uitdaging voor ingenieurs bouwkunde en ruimtelijke ordening.”

De burgemeester zegt dat de problematiek mee wordt genomen naar het volgende overleg met beheerder Fluvius. “We hebben dit intussen al enkele keren meegemaakt, al was het nu uiterst extreem. We zijn bezig met de opmaak van een hemelwaterplan en we zitten hiervoor volgende maand samen met de beheerder van onze riolering. We zijn momenteel de inventaris aan het opmaken en brengen alle knelpunten in kaart. Daarover kunnen we vervolgens rond de tafel gaan zitten.”

Maar hoe kwam het nu dat vooral Bree het moest ontgelden? “Het heeft lokaal ook in Bocholt en Peer fel geregend en het water heeft ook daar voor overlast gezorgd, hoor. Maar de bui bleef toevallig boven Bree gevoed worden. Als er dan nauwelijks hoogtestroming is, krijg je dit”, aldus Weytjens.