Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigd Koninkrijk

Britse Conservatieven wederom hard onderuit bij verkiezingen, positie premier Sunak onzeker

Een vrouw op weg naar het stemlokaal in Londen voor de gemeenteraadsverkiezingen, 2 mei 2024.Beeld AP

De Britse Conservatieve Partij stevent opnieuw af op een rampzalige verkiezingsnederlaag. Bij gemeenteraadsverkiezingen die donderdag in een deel van Engeland zijn gehouden, zal de partij van Rishi Sunak naar verwachting vijfhonderd zetels verliezen, het slechtste resultaat in vier decennia.

“Bijna catastrofaal”, zo noemde de verkiezingsexpert professor John Curtice de eerste uitslagen van de plaatselijke verkiezingen. Bijna overal verloren de Conservatieven raadszetels, zowel aan Labour als aan de Liberaal-democraten.

Zelfs Aldershot ging verloren, de thuishaven van het Britse leger in Zuid-Engeland, wat suggereert dat Labour wordt vertrouwd op defensiegebied.

Een lichtpuntje voor de Conservatieven is het behoud van Harlow, een kleine stad boven Londen waar Labour-leider Sir Keir Starmer tijdens de campagne enkele keren op bezoek was geweest.

Een tegenslag voor Labour was het resultaat in Oldham, waar het de meerderheid verloor in de raad. In deze overwegend door moslims bewoonde voorstad van Manchester ging de pro-Palestijnse partij van George Galloway er met de buit vandoor.

In het zuiden van Blackpool, een bekend strandoord aan de Ierse Zee, won Labour bij een tussentijdse verkiezing een Lagerhuis-zetel van de Tory’s. Het was niet zozeer de Labour-kandidaat die won, maar de Conservatief die verloor.

Veel kiezers stemden helemaal niet. Dat patroon was ook zichtbaar bij eerdere ‘by-elections’.

Uitslag zaterdag bekend

De einduitslag zal pas zaterdag bekend worden, alsmede het resultaat van de strijd om het Londense burgemeesterschap. Na het tellen van een vijfde van de stemmen kan wel al worden geconcludeerd dat er nog geen herstel is voor de Conservatieven.

Premier Rishi Sunak. Binnen de partij gaan stemmen op om Sunak te vervangen door een leider met meer charisma.Beeld REUTERS

Na veertien jaar lijken de kiezers te zijn uitgekeken op de Tory’s. De toegenomen immigratie, incompetent landsbestuur, de haperende economie en interne twisten worden gezien als oorzaken voor de slechte resultaten. De hoop was dat de Rwanda-politiek, het uitzetten van illegale immigranten, een ommekeer zou betekenen.

Binnen de partij gaan stemmen op om Sunak te vervangen door een leider met meer charisma, waarbij de naam van Penny Mordaunt valt. Weer een nieuwe leiderschapswissel, kort voor de gang naar de stembus, kan echter afdoen aan de geloofwaardigheid.

Sommige Tory’s hebben spijt van het afzetten van Boris Johnson, twee jaar geleden. De oud-premier is goed in het winnen van verkiezingen. Bij het uitbrengen van zijn stem, donderdag, werd hem de deur gewezen omdat hij geen ID bij zich had. Het tonen van identificatie in het stembureau was door hemzelf ingevoerd.