© evdw

Sp.a en Groen wijzen project Begijnhof resoluut af: “75 extra auto’s, dat gaat hier niet”

Sp.a en Groen klagen de wildgroei aan van appartementen in de dorpskern. Met een lang uitgerold lint maakten ze de impact van 75 extra auto’s in project Begijnhof duidelijk.

erik vandewalle

“Het project Begijnhof vult de groene ruimte langs de Brouwersstraat en het Begijnhof in met 52 appartementen. In één klap wordt het aantal wooneenheden in deze twee kleine en rustige centrumstraatjes daarmee verdubbeld. Met instemming van het gemeentebestuur komen er liefst 75 extra bewonersauto’s bij. Dat gaat er bij ons niet in”, zegt Kim Dorikens, fractieleidster van sp.a-Groen.

“Dorps karakter”

Danny Bresseleers, voorzitter van Groen: “Wij willen een minder intensieve bebouwing. Hier waren eengezinswoningen beter. Bouw ze rond een groen pleintje en je krijgt direct minder druk op de omgeving en je behoudt het dorpse karakter.”

“52 appartementen en 75 auto’s zorgen niet alleen voor woonoverlast, maar ook voor een chaotische toename van het verkeer. Alle verkeer hier moet via de smalle Brouwersstraat, die deels eenrichtingsverkeer is. Wegrijden kan alleen via het even smalle Begijnhof. Daar komt de in- en uitgang van de ondergrondse parking. De nu al overbelaste Kleine Molenweg moet al dat extra verkeer er nog bijnemen. Dit zorgt zeker tijdens de ochtendspits voor een bijkomend verkeersinfarct”, zegt Kim Dorikens.

Om het mobiliteitsprobleem symbolisch duidelijk te maken hadden de aanwezige partijleden een lint bij. Dat rolden ze uit om te tonen hoeveel impact het project zal hebben. “Wanneer er 75 auto’s in een straat staan aan te schuiven, krijg je een autorij van ongeveer 320 meter. Het eerste deel van de Brouwersstraat, het Begijnhof en een groot deel van het doodlopende stukje Brouwersstraat staan dan vol auto’s”, zegt Kim Dorikens.

“Het wordt tijd dat er een reglement komt rond het bouwen van appartementen. Dat kan in het kader van het updaten van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Hier kan de gemeente een vooropgestelde bouwdichtheid opnemen”, vindt Bresseleers.