Direct naar artikelinhoud
AchtergrondPolitiek

Conservatieve nationalisten daags voor conferentie uit Brussels Sofitel gezet

Ook Viktor Orbán, Nigel Farage en Éric Zemmour staan op de sprekerslijst van het evenement.Beeld RV

Na Concert Noble weigert ook Sofitel een internationale conferentie van conservatieve nationalisten, een dag voor het evenement. Dat de Hongaarse premier Viktor Orbán op de sprekerslijst staat, blijkt allerminst toevallig te zijn.

Maandagmiddag liep het aardig mis voor de organisatoren van de National Conservatism Conference. In de lobby van het Sofitel-hotel op het Jourdanplein in Etterbeek stelden ze tafels op en droegen oprolbanners en bloemstukken binnen. Maar toen om 16 uur een politiepatrouille binnenkwam, bleek dat allemaal moeite voor niets. “Jullie evenement is geannuleerd”, meldden de agenten.

De organisatoren konden hun oren niet geloven. Ze verwachtten dinsdag een veertigtal sprekers: grote namen zoals de Hongaarse premier Viktor Orbán, maar ook Brits politicus Suella Braverman, Brexit-boegbeeld Nigel Farage en de Franse voormalige presidentskandidaat Éric Zemmour. Aanvankelijk weigerden ze te vertrekken. Tot Sofitel de boodschap van de agenten bevestigde.

Veiligheid

Hun conferentie stond eerst niet eens in Sofitel aangekondigd, maar in Concert Noble, het elegante zalencomplex in centrum Brussel. Na protest van Franstalige organisaties in ons land, waaronder La Ligue des Droits Humains (LDH), Réseau Ades en Coordination Antifasciste de Belgique, bleek het evenement niet meer welkom in de Concert Noble.

Brussels burgemeester Close (PS) had laten weten dat hij door het protest de veiligheid van de honderden bezoekers in het gebouw niet kon garanderen. Die verantwoordelijkheid kwam te liggen bij Edificio, de uitbater van Concert Noble.

Concert Noble communiceerde de annulering vlak voor het weekend, maar de organisatoren maakten zich sterk om op enkele dagen een nieuwe zaal te vinden.

Dinsdagochtend hoort de Israëlisch-Amerikaanse denker Yoram Hazony de openingsspeech te houden op de tweedaagse conferentie. Ergens in het Brusselse.

Geannuleerd

Maandagnamiddag circuleerde het onder antifascisten dat het Sofitel Hotel een kanshebber was. Dat ligt in Etterbeek, dus niet onder Closes bevoegdheid.

Sofitel had vrijdag een contract ondertekend met de organisatoren, denkend dat het ging om een evenement in de marge van de Europese top deze week. Toen ze zich rekenschap gaven van de sprekers, hebben ze beslist om te annuleren.

“Ik kan u bevestigen dat dit evenement in Sofitel Brussels Europe is geannuleerd”, staat in een e-mail van het hotel die De Morgen kon inkijken.

Maandagavond, aan de vooravond van het evenement, stelden de organisatoren dat ze toch nog een derde locatie hebben gevonden. Volgens informatie van De Morgen gaat het om de zalen van Claridge in Sint-Joost-Ten-Node.

De organisatoren zijn verbolgen over het feit dat twee zalen hen de deur wezen. Ze noemen het ‘cancelcultuur’ en een inperking van de vrije meningsuiting.

“We kennen dat trucje”, zegt Tom Vandendriessche, Europees parlementslid voor Vlaams Belang en een van de aangekondigde sprekers. “Linkse manifestanten zeggen dat ze het kot gaan afbreken en dan zien burgemeesters hun kans schoon om te zeggen dat ze de veiligheid niet meer kunnen garanderen. Het is een een-tweetje tussen antifa-straatkrapuul en de PS.”

Linkse activisten willen dinsdag sowieso hun stem laten horen in Brussel en actievoeren, zegt Camille, de schuilnaam van een woordvoerder van Coordination Antifasciste de Belgique.

Conservatieve en controversiële sprekers

De sprekerslijst op het evenement telt niet enkel prominente conservatieve politici uit het buitenland, maar ook controversiële figuren van radicaal-rechts.

Hans-Georg Maaßen bijvoorbeeld, is de voormalige Duitse spionagechef die in 2018 uit zijn functie werd ontheven nadat hij een video met extreemrechts geweld op een festival in twijfel trok. Sindsdien schreef hij een artikel waarin hij migranten met kanker vergeleek.

De Amerikaanse schrijver Rod Dreher zei over de schutter die in Christchurch 51 moskeegangers doodde dat die wel “legitieme, realistische zorgen” had over “het afnemende aantal etnische Europeanen”.

Gerhard Müller komt ook spreken, de Duitse kardinaal die recent voor ophef zorgde met zijn uitspraak dat Jezus tegenwoordig de cel in zou vliegen “omdat hij de waarheid sprak over het huwelijk tussen een man en een vrouw”.

Nationaal conservatisme

Dit congres, dat al sinds 2019 bestaat, maakt in zekere zin een brug tussen reactionair rechts, met vaak wortels in liberale middens, en klassiek extreemrechts. Het reist de wereld rond, en vond in 2022 ook al eens in Brussel plaats.

De organisatie van het evenement is de Edmund Burke Foundation, van de hoger genoemde Yoram Hazony. Die wil daar zijn idee van nationaal conservatisme mee verspreiden.

Ook Herzl Foundation, een pro-Israëlische organisatie van Hazony, zit achter deze conferentie. Net als de Italiaanse denktank Nazione Futura en twee andere denktankjes die gelinkt zijn aan Viktor Orbán. Geen toeval dus dat die op de sprekerslijst staat.

Zo is er het Danube Institute in Boedapest, dat gastlezingen en symposia organiseert en via een stichting gefinancierd wordt door de Fidesz-regering. Een van de ‘visiting fellows’ is Rod Dreher.

Verderop in de Hongaarse hoofdstad ligt de hoofdzetel van het Mathias Corvinus Collegium (MCC), dat ‘een conservatieve elite’ opleidt. Het MCC heeft ook een vestiging in Brussel, dat sinds 2022 in handen is van Frank Furedi.

Deze Hongaar werkte lange tijd als socioloog aan de universiteit van Kent. In een interview met De Morgen stak Furedi niet weg dat MCC betaald wordt door de Hongaarse overheid en dat dit het moeilijk maakt om Orbán te bekritiseren. “Ik moet rekening houden met politieke gevoeligheden”, zei Furedi toen.