Direct naar artikelinhoud

Teruglezen - Moeder Holleeder schreef brief aan gevangenis: laat mijn zoon niet vrij

Procesdag twaalf tegen verdachte Willem Holleeder zou eigenlijk in het teken staan van heimelijke opnames die zus Astrid maakte. Maar de verdediging blokkeerde het plan om fragmenten te laten horen in de rechtszaal. De reden: ze kenden de inhoud nog niet, en wilden tijd om adequaat te kunnen reageren. De zitting eindigde emotioneel, met Astrid die een brief van haar moeder aan de EBI voorlas, met het dwingende verzoek haar zoon niet vrij te laten.

23 maart 2018, 16:15

Moeder schreef brief aan gevangenis

Astrid Holleeder leest aan het slot van de zitting een stuk voor uit een brief van haar moeder aan de EBI, de zwaar beveiligde afdeling van de gevangenis van Vught, waar Willem Holleeder al twee jaar 'helemaal alleen' zit.

Met gebroken stem: 'Hierbij deel ik u mede, moeder van Willem Holleeder, dat als Willem uit de EBI zou komen de veiligheid van mijn kinderen en kleinkinderen in het geding is. Hij zegt dat hij ze niets aan zal doen. Maar daarmee bedoelt hij juist dat hij het wel zou doen. Hij moet niet de kans krijgen ze te vermoorden. Wat erg voor een moeder van 81 jaar om deze brief te moeten schrijven, maar ik moet wel voor de veiligheid van mijn kinderen en kleinkinderen. U denkt misschien: wat dramatisch. U kunt het niet voorstellen, daarom denkt u dat het niet gaat gebeuren. Maar daar rekent Willem op.'

Astrid, na een korte adempauze: 'Mijn moeder is de enige die hier echt iets over kan zeggen.'

Willem reageert op de brief. Zijn stem is rustig, zonder emotie. Het kan niet, zegt hij, dat zijn moeder die brief zelf heeft geschreven. 'Dit is gedicteerd. Zo schrijft mijn moeder niet. Ze komt uit de Jordaan.'

Volgens hem heeft Astrid zijn moeder bang gemaakt door te zeggen dat hij de kleinkinderen iets aan zou doen. Toen hij nog vrij was, in 2014, sprak zijn moeder hem aan op het feit dat hij de kinderen zou hebben bedreigd. Dat had ze van Astrid vernomen. 'Ze voert een angststrategie, ook hier in de rechtbank', besluit Willem.

De zitting wordt donderdag 29 maart hervat. Dan wordt getuige Sandra den Hartog ondervraagd. Zij is de ex-vriendin van Willem Holleeder.

23 maart 2018, 15:24

'Holleeder bespeelt de media'

Ander onderwerp: de contacten die Astrid en Willem Holleeder met de media onderhielden.

Astrid: 'Leve de media, die hebben ons tenminste nog bescherming geboden. Waar jullie dat hadden moeten doen, hebben wij dat alleen van de media gekregen.'

Haar broer bespeelde de media, vervolgt Astrid. Hij sprak met iedereen, maar liet alleen de informatie vrij die hem uitkwam.

Later: 'Als hij naar Peter (R. de Vries, red.) gaat, vertelt hij het verhaal dat hij wil vertellen in de hoop dat een ander daarmee een probleem heeft. Hij verstoort de informatie. Zo doet hij dat ook met John (van den Heuvel, red.).'

Er wordt een pauze ingelast.

23 maart 2018, 15:13

Investeringen gedaan met losgeld

Het OM gaat dieper in op de investeringen die werden gedaan met het losgeld dat werd verkregen met de Heinekenontvoering.

Na de eerste aanslag op Cor van Hout in 1996 verdeelden Van Hout, Holleeder en vastgoedman Grifhorst het gezamenlijk bezit. Holleeder kreeg panden op de Amsterdamse Wallen, Van Hout de Achterdam en Grifhorst de rest, zegt Astrid.

23 maart 2018, 15:03

'Dino S. moest monddood worden gemaakt'

Officier van justitie Lars Stempher neemt het woord. Hij wil meer weten over de verhouding tussen Willem en Dino S., die tot levenslang is veroordeeld in het liquidatieproces Passage. Willem Holleeder zou samen met S. opdracht hebben gegeven tot twee liquidaties.

Astrid zegt dat ze het met haar broer heeft gehad over 'het punt van zorg' dat Dino S. over hem zou gaan verklaren. 'Mijn conclusie was, daar hebben we over gesproken: wat denk je? Wat zijn de consequenties? Juridisch bekeken. En ik zei: hij kan toch niets zeggen. Hij kón ook niets zeggen, Dino. Want als hij het één zou zeggen, dan zou hij een probleem hebben. Het is een beetje zoals wij niets over de Heinekenontvoering kunnen zeggen.'

Volgens de getuige kan ze niks zeggen over de criminele activiteiten van Dino S. 'Ik weet niets van de betrokkenheid van S. Ik weet alleen dat het een situatie was waarin hij monddood werd gemaakt.'

Ze realiseert zich dat haar verhaal voor buitenstaanders misschien lastig te volgen is. 'Jullie begrijpen me het niet, hè', zegt ze geregeld. Volgens Astrid kan ze het later toelichten als de opnames worden afgespeeld.

23 maart 2018, 14:35

Wat heeft Sonja gekregen voor Achterdam?

Het OM gaat door op de verkoop van de prostitutiepanden in Alkmaar ('de Achterdam', gekocht met Heinekenlosgeld). Meldden zich behalve vastgoedmakelaar Griffhorst meer belangstellenden?

Volgens Astrid is dit niet het geval. 'Het is gestolen goed. Het is niet alsof je ermee naar een makelaar kon stappen.' Wat heeft Griffhorst aan Sonja betaald voor die panden, wil het OM weten.

Dat weet ik niet precies, zegt Astrid. 'Wat zal ze gevangen hebben? Een miljoen of zo?'

23 maart 2018, 14:17

Janssen gepikeerd over 'nieuw' document

Het OM presenteert een document, bestaande uit een schuldbekentenis die door Grifhorst aan Hassing (vastgoedmannen met belangen in ‘de Achterdam’, red.) is verstrekt. Advocaat Janssen reageert gepikeerd. Hier geldt volgens hem hetzelfde als voor de opnames die voor de verdediging zijn achtergehouden: zolang hij niet op de hoogte is van dit document mag het niet worden gebruikt.

Het document is nu alsnog aan de verdediging verstrekt, 'zodat ze er vijf minuten naar kunnen kijken - dan kunnen we weer verder'.

23 maart 2018, 14:04

OM moet fragmenten later inzetten

De rechtbank is er uit: het OM mag de geluidsfragmenten niet ten gehore brengen zolang de verdediging niet op de hoogte is van de inhoud.

Het OM begint nu met de ondervraging van Astrid Holleeder.

23 maart 2018, 13:04

Discussie nog altijd niet beslecht

De discussie over het al dan niet ten gehore brengen van passages uit de geluidsopnames gaat door. Het OM wil met Astrid de opnames doornemen. Ze zal de gesprekken 'duiden, niet interpreteren', aldus officier van justitie Sabine Tammes.

Janssen benadrukt nog eens dat het voor de verdediging niet mogelijk is om adequaat te reageren 'op een moment dat wij verrast worden met informatie die onbekend is bij ons en bij de rechtbank'.

Tijd voor lunch. Om 14 uur wordt de zitting hervat.

23 maart 2018, 12:35

OM wil twee fragmenten laten horen

Het OM is van plan om vanmiddag twee fragmenten van de geluidsopnames te laten horen. De rest van de opnames zijn op papier uitgewerkt. Kunt u deze papieren dan niet overhandigen aan de heer Janssen?, vraagt de rechter. Is daarmee het probleem niet opgelost?

Nee, vindt Janssen.

Hij wil de gehele opnamen graag horen, maar heeft moeite met de door het OM gemaakte compilatie. Daardoor is niet controleerbaar of er zaken zijn weggelaten.

De zitting wordt geschorst voor overleg.

23 maart 2018, 12:24

Janssen houdt betoog over geluidsopnames

Advocaat Janssen is weer aan het woord. Hij stelt in een langdurig pleidooi dat het niet mogelijk is om heimelijk gemaakte geluidsopnames (door Astrid, red.) op zitting in te brengen terwijl de rechtbank en de verdediging vooraf niet op de hoogte zijn van de inhoud hiervan.