© Bart Van den Langenbergh

Carnavalsdorp zoekt prinsen: “Nog niemand heeft zich gemeld”

Na 45 jaar dreigt het carnavalsfeest in Vosselaar zonder prinsenpaar te vallen. Er hebben zich dit jaar nog geen kandidaten gemeld. “Een lege prinsenwagen kan echt niet”, zegt Stef Slegers, zelf een ex-prins.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Een carnavalsfeest zonder prins en prinses carnaval is zoals een café zonder bier. Zoals elk jaar maakt carnavalsvereniging Toeten of Blazen in Vosselaar zich op voor het carnavalsweekend op zaterdag 10 februari en zondag 11 februari. De kleurrijke stoet trekt dit jaar voor het 45ste jaar op rij door de straten van Vosselaar, maar voor het eerst in de geschiedenis dreigt er geen prinsenpaar aanwezig te zijn. “Zijn de prinsen en prinsessen in Vosselaar op? Dat zou een echte ramp zijn voor een carnavalgekdorp als Vosselaar”, vertelt Stef Slegers namens Toeten of Blazen. “Op zaterdagavond 10 februari houden we een grote prinsenverkiezing en een carnavalsbal in de gemeentehal. Daar gaan we op zoek naar de opvolgers voor prins Maarten en prinses Joke, het prinsenkoppel dat vorig jaar de strijd won en Prins en Prinses Carnaval 2017 werd. In de namiddag vindt ook het kindercarnaval plaats waar een nieuwe jeugdprins en jeugdprinses worden verkozen. Dan wordt ook de Raad van 11 samengesteld die mee plaatsneemt op de prinsenwagen tijdens de carnavalsstoet op zondag 11 februari.”

Burgemeester voor een week

© BVDL

Maar voorlopig hebben zich nog geen kandidaten aangeboden om deze eervolle titels op zich te nemen. “De kandidaten, steeds een duo uit Vosselaar, moeten 18 jaar zijn. Ze maken vooraf een speech die ze voorstellen aan de meer dan duizend feestvierders en jury. Daarna zingen zij samen een lied dat ze speciaal maken voor Vosselaar, op de tonen van een bestaand carnavalslied”, legt Stef Slegers uit. “Als ze verkozen zijn, krijgen de Prins en Prinses Carnaval 2018 ook een week lang de symbolische sleutel van het gemeentehuis en de burgemeesterssjerp. Zij mogen een week lang regeren over Vosselaar.”

Normaal gezien zijn enkele maanden voor het carnavalsweekend de kandidaat-prinsen al wel bekend. Omdat het dit jaar anders uitdraait, heeft Toeten of Blazen tijdens de infovergadering voor de carnavalsverenigingen nog eens een extra oproep gelanceerd. “Ik vormde zelf samen met Anke Dehouwer in 2014 een prinsenpaar. Dat is echt een unieke ervaring. Zeg nu zelf, een carnaval met een lege prinsenwagen zou geen gezicht zijn”, geeft Stef Slegers mee.

info@toetenofblazen.be