Zware keukenbrand richt veel schade aan in gekend restaurant terwijl uitbaters op reis zijn: “Hen gebeld met het slechte nieuws”

Diksmuide -

Een zware keukenbrand richtte woensdagavond veel schade aan in de gekende brasserie ‘t Haantje, vlakbij de Ijzertoren in Diksmuide. De gitzwarte rook verspreidde zich in het volledige restaurant, terwijl de keuken zelf uitbrandde. De brand vond plaats terwijl uitbaters Alexander Bertem en Brecht Deceuninck genieten van een deugddoende vakantie in Spanje.

Jelle Houwen

Het was een buurtbewoner van brasserie ‘t Haantje op de hoek van de IJzerlaan met de Kasteelstraat in Diksmuide die de brandweer belde. De man had wat rook opgemerkt aan een gemeenschappelijke muur en vertrouwde de zaak niet. Het vermoeden bleek juist te zijn. Toen de brandweer van Diksmuide aankwam, kwam er al flink wat rook uit het statige gebouw. Dat was volledig gesloten en er was niemand aanwezig. De uitbaters zijn immers op reis. De brandweer moest de deur en garage forceren om binnen te raken. (Lees verder onder de foto)

De gekende brasserie ligt op de hoek van de IJzerlaan, vlakbij de IJzertoren.© jhm

Keuken uitgebrand

“We moesten een deur aan de zijkant en de garage openbreken om binnen te raken”, zegt brandweerluitenant Franck Bolle. “De deur sloten we meteen terug af met een brandwerende doek zodat we geen extra zuurstof in het pand binnen brachten. De brand situeerde zich in de keuken achteraan de zaak. Die is volledig uitgebrand. Wellicht woedde de brand al een tijdje eer die opgemerkt werd. Omdat de binnendeuren open stonden, kon de rook en het roet zich verspreiden. In het restaurant zelf is er dus veel schade daardoor. We zetten alle ramen open en hebben alles uitvoerig geventileerd, want er zat heel veel rook in het gebouw. Wat de oorzaak van de brand is, weten we nog niet. Er stonden in ieder geval geen potten of pannen op het vuur.” De brandweer bleef uiteindelijk enkele uren ter plaatse, maar de brand zelf was snel onder controle. (Lees verder onder de foto’s)

De keuken achteraan brandde volledig uit.© jhm

’t Haantje was momenteel gesloten omdat de uitbaters op reis zijn.© jhm

“Gebeld tijdens reis”

Enkele personeelsleden en de vader van mede-uitbater Alexander Bertem, die de zaak uitbaat met Brecht Deceuninck, kwamen ter plaatse. Zij waren flink aangeslagen. “Ze zijn momenteel op reis in Spanje, waar ze genieten van een deugddoende vakantie”, zegt vader Johan Bertem. “Ik heb hen moeten bellen met het slechte nieuws en uiteraard zijn ze erg aangeslagen. De zaak is normaal nog gesloten tot volgende week. Vandaag hebben enkele personeelsleden wel geopend omdat er een grote groep kwam die al lang gereserveerd had. Voor hen werden croque-monsieurs klaar gemaakt. Maar dat gebeurde over de middag, intussen was het restaurant alweer enkele uren gesloten. Wat de brand dus veroorzaakte, weten we niet.”

Het staat wel vast dat ‘t Haantje allicht enige tijd gesloten zal blijven.

Veel rook uit de zaak.© jhm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen