Themabeeld.

Waalse groep wil megadeal rond pantservoertuigen

Defensie wil een strategisch partnerschap voor dertig jaar afsluiten voor het onderhoud van de nieuwe pantservoer­tuigen. Een consortium rond de Waalse bedrijven John ­Cockerill en FN Herstal en de Franse groep Thales aast op het megacontract. Dat schrijft De Tijd dinsdag.

Bron: BELGA

Toen in november vorig jaar een deal van 1,7 miljard euro werd ­gesloten tussen de Belgische staat en FN Herstal voor de levering van wapens en munitie in de komende twintig jaar, had minister van ­Defensie Ludivine Dedonder (PS) al aangekondigd dat nog zulke ­megadeals zouden volgen. Haar kabinet bevestigt nu dat zo’n akkoord eraan komt voor het onderhoud van de nieuwe pantservoertuigen – de Griffon en de Jaguar – die ons leger in Frankrijk heeft gekocht. De overeenkomst past in de nauwe samenwerking tussen België en Frankrijk voor de landmacht, zoals er voor de marine een nauwe band is tussen België en Nederland.

Het onderhoudscontract voor de nieuwe legerpantservoertuigen moet tegen eind dit jaar toegewezen worden. “Het partnerschap loopt over dertig jaar, en het gaat over miljarden”, zegt Dedonder.

In stilte wordt gemikt op een onderhandelde procedure met een consortium van Belgische bedrijven, waaronder kleppers als John Cockerill, dat aast op de Franse groep Arquus, FN Herstal, dat de pantservoertuigen bewapent, en de Franse groep Thales. In het strategische partnerschap is ook voorzien in de bouw van een onderhoudshal in het Luikse Rocourt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer