Direct naar artikelinhoud
Brexit

May duidt nieuwe brexit-minister aan: Stephen Barclay

Stephen Barclay wordt de nieuwe brexitminister.Beeld AFP

Stephen Barclay wordt de nieuwe brexitminister in de Britse regering. Dat melden verschillende Britse media. Hij volgt Dominic Raab op die gisteren ontslag nam. Eerder op de dag liet de invloedrijke Britse milieuminister Michael Gove weten niet uit de regering te stappen. “Ik heb absoluut vertrouwen in de premier”, zei hij.

De nieuwe brexitminister zetelde tot nu toe als onderminister van volksgezondheid in de Britse regering. “Hij is één van de minder gekende leden van de regering”, schrijft de krant The Guardian. Wel staat hij in het Verenigd Koninkrijk gekend als een zeer loyaal lid van de regering. Barclay koos er in het referendum twee jaar geleden ook voor om de EU te verlaten.

May heeft tot dusver al twee ministers van Brexitzaken versleten. Dominic Raab nam gisteren dus ontslag uit protest tegen het principeakkoord met de EU. Hij was pas enkele maanden in functie: de eerste minister van Brexitzaken, David Davis, vertrok in juli. Hij was het oneens met de brexitstrategie van zijn politieke baas.

Het is niet de bedoeling dat Barclay met de EU gaat onderhandelen. De nieuwe minister moet zich volgens de woordvoerder van May bezighouden met de binnenlandse voorbereidingen op het Britse vertrek uit de Europese Unie. Ook is hij betrokken bij pogingen de deal door het parlement te krijgen. Het is nog onduidelijk of daar voldoende steun is.

Gove blijft

Gisteren moest May lijdzaam toezien hoe vijf van haar regeringsleden, onder wie twee leden van het kernkabinet, er de brui aan gaven, samen met nog enkele regeringsmedewerkers. Het gonsde vandaag dan ook al uren van de geruchten dat Michael Gove, milieuminister en een invloedrijke stem in de Conservatieve partij van premier Theresa May, ontslag zou nemen uit de regering uit onvrede met de voorlopige brexitdeal. 

‘Ik heb absoluut vertrouwen in de premier’
Michael Gove, Brits milieuminister

Maar Gove blijft, bevestigde hij deze middag aan de Britse openbare omroep BBC. “Ik heb absoluut vertrouwen in de premier. Ik kijk ernaar uit om met alle collega’s in de regering en het parlement verder te werken, zodat we de beste toekomst voor Groot-Brittannië kunnen verzekeren. Het is absoluut vitaal dat we focussen op het bekomen van een goede deal, en dat we een positieve uitkomst krijgen voor de zaken waar het Britse volk zoveel belang aan hecht.”

Of de minister van Milieu het akkoord zoals het er nu ligt, steunt, wilde hij niet bevestigen of ontkennen. Volgens verschillende media zou hij samen met een aantal collega-ministers – onder wie Penny Mordaunt, van wie ook werd gefluisterd dat ze zou opstappen – van binnen het kabinet op een inhoudelijke koerswijziging willen aandringen.

De Britse milieuminister Michael Gove komt toe aan Downing Street 10.Beeld REUTERS

Volgens bronnen bij de krant The Guardian hebben ook parlementsvoorzitter Andrea Leadson, minister van Handel Liam Fox, minister voor Ontwikkelingssamenwerking Penny Mordaunt en minister van Transport Chris Grayling besloten om niet op te stappen uit de regering en verder te werken op de huidige deal. Leadsom zou daarover volgende week samenzitten met deze prominenten en mogelijke anderen.

Een journalist van The Sunday Times meldt dat Amber Rudd, die eerder dit jaar nog ontslag nam na een schandaal rond het immigratiebeleid, Esther McVey zal vervangen als staatssecretaris van Arbeid en Pensioenen. McVey kondigde gisteren haar ontslag aan met vier andere regeringsleden.

Motie van wantrouwen

Dat Gove besloot te blijven, is een opsteker voor May. Maar er hangen nog donkere wolken boven haar hoofd. De verzameling hardline-brexiteers in het parlement aast immers nog altijd op een motie van wantrouwen tegen de premier. Daarvoor moeten 48 parlementsleden hun vertrouwen in de premier opzeggen in een brief aan het invloedrijke 1922 committee van de partij. Het aantal Tories dat openlijk heeft bekendgemaakt zo’n brief te hebben gestuurd, staat momenteel op 20, meldt de BBC. Hoeveel brieven er in totaal al zijn gestuurd, is niet bekend.

Lees meer over de brexit

Take back control, was de belofte van de brexiteers aan de Britse kiezer. De macht terugpakken van Europa. Lukt dat met deze deal? Een weging van de vier hoofdpunten uit het ontwerpbrexitakkoord.

Daags nadat ze haar ontwerpdeal voor de brexit voorstelde, mocht Brits premier Theresa May dat document verdedigen in het parlement. Ministers stapten op en een motie van wantrouwen dreigde, maar May wilde van geen wijken weten. “Er is geen alternatief.”

“Zelfs Hamlet kreeg dit niet meer rechtgetrokken”, schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout in zijn standpunt over het politieke geharrewar gisteren.