Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Mijlpaal: eerste non-stop vlucht tussen Australië en Europa landt in Londen

QantasBeeld EPA

Een historische mijlpaal: de eerste directe vlucht ooit tussen Australië en Europa is vanochtend geland in Londen. Het vliegtuig steeg gisteren rond 13 uur (Belgische tijd) in Perth op en maakte om zes uur vanmorgen weer contact met de grond. 

en

Ooit duurde het twee weken om met het vliegtuig van Australië naar Europa te reizen, met het bescheiden aantal van 31 tussenlandingen onderweg. Maar er is veel veranderd, in nog geen eeuw tijd. Voor de 14.498 kilometers tussen beide continenten is 'nog maar' iets meer dan 17 uur nodig, en nul tussenlandingen dus. Voorheen stopte de route Londen-Perth van Qantas in Dubai.

Het toestel is over de Indische Oceaan, Sri Lanka, India, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Turkije, Bulgarije, Roemenië, Oostenrijk, Duitsland, Nederland en België gevlogen om uiteindelijk te landen op London Heathrow. 

De vlucht werd uitgevoerd met een Dreamliner van Boeing. Aan boord waren meer dan tweehonderd mensen onder wie Qantas-baas Alan Joyce en zestien bemanningsleden. De Australische minister van Toerisme, Steve Ciobo, hoopt dat de verbinding Perth "tot een poort van Australië maakt" en dat de rechtstreekse vlucht meer toeristen naar zijn continent trekt. Een ticket van Perth naar Londen kost ongeveer 1.400 euro.

Twitter bericht wordt geladen...

Kangoeroe

De zogenaamde Kangoeroeroute is niet de allerlangste vlucht ter wereld. Qatar Airways heeft een rechtstreekse vlucht van Qatar naar Nieuw Zeeland die twintig minuten langer duurt.

Experts vragen zich af of de verbinding uiteindelijk rendabel wordt. Om winst te maken moeten ook de business tickets uitverkocht raken, en daar hangt een fors prijskaartje aan. Een retourticket kost ruim 4.000 euro. Bij Singapore Airlines duurt de vlucht 2,5 uur langer, maar moeten zakenreizigers duizend euro minder neertellen.

Qantas heeft echter grootse plannen. Het heeft vliegtuigbouwers Boeing en Airbus uitgedaagd om met een exemplaar te komen dat ook de afstand tussen Sydney, dat aan de Australische oostkust ligt, en Londen kan overbruggen. Een uitverkochte route tussen Perth en Londen zou voor de vliegtuigbouwers een stimulans zijn om dat ook echt te gaan doen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...