Kernuitstap tegen 2025 “extreem moeilijk” volgens premier Michel

© Photo News

Eerste minister Charles Michel (MR) is niet overtuigd van de haalbaarheid van een kernuitstap tegen 2025. “Dat wordt extreem moeilijk”, zegt hij woensdag in Le Soir, al houdt hij zelf wel vast aan de richtdatum.

De premier legt de bal nu in het kamp van de gewesten. Het federale heeft zijn job gedaan, en de regio’s moeten nu met objectieve cijfergegevens komen en voorstellen formuleren over hoe de kernuitstap in 2025 toch haalbaar is, meent Michel. “Mijn intuïtie zegt dat als iedereen volledig mee is, we 2025 misschien nog kunnen halen.”

“Betaalbaarheid en duurzaamheid in gevaar”

De vier ministers van Energie in ons land bereikten maandag een akkoord over het Energiepact. De ontwerptekst moet wel nog worden voorgelegd aan de verschillende regeringen, en daar knelt het schoentje: N-VA, zowel Vlaams als federaal in de meerderheid, torpedeerde het pact dinsdagavond bij monde van Vlaams parlementslid Andries Gryffroy. “Noch in de Vlaamse regering, noch in de federale regering zal onze partij dit pact goedkeuren”, zei hij in Terzake, “omdat het niet onderbouwd is, omdat de betaalbaarheid en duurzaamheid in gevaar komen en omdat de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd is.”

LEES MEER (+). “Hoe gaan we dat allemaal doen? En tegelijk energie zeker en betaalbaar houden?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen