vrijdag 23 februari 2018 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

In het parkje aan de Hadewychlaan en aan de kerk in de Smetstraat heeft de stad tijdelijk twee vuilnisbakken laten weghalen. Sven Dillen

Hasselt verwijdert twee ‘probleembakken’

Slimme vuilnisbakken tegen sluikstorten

Hasselt

Limburg.net wil een nieuw vuilnisbakkenbeleid opzetten in de 45 gemeenten van de afvalintercommunale. “Omdat we steeds meer vragen krijgen over sluikstorten aan publieke vuilnisbakjes”, zegt directeur Kris Somers. “Daarom gaan we in enkele gemeenten proefdraaien met slimme vuilnisbakjes. Die geven zelf aan wanneer ze geledigd moeten worden.” In Hasselt liet schepen van Reiniging Michel Froidmont (sp.a) al twee openbare vuilnisbakken verwijderen. “In het parkje aan de Hadewychlaan en aan de kerk in de Smetstraat. Tijdelijk, omdat we hopen dat de sluikstorter nog tot inkeer komt en omdat we andere mensen niet willen pesten.”

Openbare vuilnisbakken zijn vaak magneten voor zwerfvuil. “We hebben al verschillende maatregelen genomen, zoals bakjes met vernauwde openingen. Maar sommige sluikstorters blijven volharden”, zegt schepen Froidmont. “Zo moet onze reinigingsdienst op enkele plaatsen meerdere keren per week langsgaan omdat de bakken overvol zitten met zakjes huisvuil. Mensen proberen zelfs de slotjes van de bakken open te wrikken.”

En dus heeft de stad op twee plekken drastische maatregelen genomen: twee ‘probleembakken’ zijn intussen helemaal weggehaald. “We zijn er ons van bewust dat we hiermee aan het comfort raken van mensen die de bakken wel correct gebruiken. Daarom willen we de bakjes na enige tijd terugplaatsen en dan zien of het sluikstorten zich herhaalt. Wie wordt betrapt, riskeert een boete tot 350 euro.”

Geen luxe

“Een afvalbakkenbeleid is echt geen luxe”, zegt Kris Somers van Limburg.net. “We steken de hand ook in eigen boezem. Tot nog toe gaf Limburg.net te weinig ondersteuning aan de gemeenten. Maar we willen bijspringen, ook al omdat gemeenten hulp vragen bij het uitwerken van een degelijke aanpak rond sluikstorten en publieke vuilnisbakjes. We maken daarom werk van een slim beleid. Met procedures rond het plaatsen van openbare vuilnisbakken, de opvolging en ledigingen ervan, maar ook het opruimen van sluikstorten en het vervolgbeleid.” 

Op sommige plaatsen moet onze reinigingsdienst meerdere keren per week langsgaan omdat de bakken overvol zitten met complete zakjes huisvuil Michel FROIDMONT Schepen

Limburg.net wil ook gebruikmaken van nieuwe technologieën in de strijd tegen sluikstorten. “Bijvoorbeeld met slimme vuilnisbakken op basis van data in real-time, dus via sensoren die aangeven als de bak vol zit. We hebben daar subsidies voor aangevraagd, samen met Smart Regio Limburg en Bionerga.”

Meldingsplatform

“Daarnaast willen we ook een platform lanceren waar inwoners sluikstorten kunnen melden. Als eerste stap gaan we de huidige situatie beter in kaart brengen. Daarna gaan we aan de slag met ontwikkelaars van software en in 2019 volgen testen in twee of drie proefgemeenten. Uiteraard moeten we tot eenduidige afspraken komen met de politiezones en het parket. Want de handhaving is vandaag nog niet overal dezelfde.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws