Vijf conclusies na de eerste Giro-bergrit: als twee honden vechten om een been...

© AFP

Drie cols en een eerste aankomst bergop, en toch moest Jan Polanc minder dan twee minuten van zijn bonus inleveren. De eerste bergrit bracht nog geen vuurwerk, maar de eerste voetzoekers zijn wel geworpen. Topfavorieten Nibali en Roglic zijn verwikkeld in een mentale strijd waarvan ritwinnaar Zakarin, Mollema, Majka, Carapaz en Landa profiteren en in de roze race blijven. Voor Yates en Lopez is het voorbij.

Bram Vandecapelle

1. Roglic en Nibali loeren naar elkaar

Het Italiaanse offensief tegen Primoz Roglic is helemaal losgebarsten. Nadat de Italiaanse media woensdag een link tussen Roglic en de omstreden Milan Erzen hadden gesuggereerd, laakte Vincenzo Nibali donderdag de defensieve ingesteldheid van de Sloveen. Na de tijdrit in San Marino leek de Giro uit te draaien op een duel tussen hen beiden en dat levert voorlopig een zenuwoorlog op. Mekaar beloeren is in deze fase belangrijker dan bezig te zijn met de wedstrijd. Eerst Mikel Landa, dan Richard Carapaz en later Rafal Majka mochten op de slotklim gratis wegrijden. De twee tenoren hielden het op onderlinge speldenprikjes. Vooral voor Nibali is dit een ongunstige situatie. Hij moet nog altijd meer dan anderhalve minuut goedmaken en hij heeft ook de slottijdrit tegen.

Roglic gedraagt zich zoals hij door de media smalend wordt genoemd: de nieuwe Miguel Indurain. Zoutloos in zijn perspraatjes en ultradefensief bergop, in de wetenschap dat hij de beste tijdrit heeft. Wel een verschil met Indurain: de Spanjaard kon destijds een beroep doen op een sterke Banesto-ploeg en Roglic zit bij elke tempoversnelling bergop geïsoleerd. Tolhoek en Bouwman doen hun stinkende best, Sepp Kuss valt lelijk tegen. Wat zal de Sloveen nog vloeken over de keelontsteking die Laurens De Plus nekte. Nibali heeft met Pozzovivo en Caruso wel een ploeg in steun.

© AFP

2. Zakarin, Majka en Mollema profiteren

Ilnur Zakarin verkondigde na zijn ritzege dat Roglic nog altijd de grote favoriet is, maar zelf deed hij een uitstekende zaak. Met een achterstand van 31 seconden op Roglic is de Rus ondanks zijn twee matige tijdritten nog niet uitgeschakeld voor het roze. De kopman van Katusha-Alpecin profiteerde van de laksheid bij de andere favorieten toen die zijn vroege vlucht twee minuten cadeau gaven.

Ook Bauke Mollema zat in die vlucht, die werd gedragen door drie ploegmaten van Trek-Segafredo. “Ik wou eigenlijk niet in de vlucht zitten. Ik volgde gewoon Zakarin. Plots kregen we ruimte”, duidde de Nederlander zijn goeie zaak. Mollema moest in de laatste vijf kilometer wel nog 1’45” toegeven op Zakarin. Hij is geen kandidaat-eindwinnaar, maar in zijn zwoegende stijl blijft hij wel een podiumkandidaat.

Een andere outsider die anticipeerde, was Majka. Drie jaar na zijn laatste goede klassement in een grote ronde lijkt de Pool opnieuw klaar om een hoofdrol te spelen.

3. Movistar heeft twee sterren in huis

Bij die profiterende outsiders horen ook Landa en Carapaz. De Spanjaard klokte op de slotklim de snelste tijd en reed 1’37” weg van Roglic en Nibali. Zijn Ecuadoraanse ploegmaat deed in een latere fase hetzelfde. Zijn winst: 1’19”. Daardoor is Movistar de enige ploeg die in het klassement nog op twee paarden kan wedden. Met een achterstand van respectievelijk twee en bijna drie minuten op Roglic moeten Carapaz en Landa wel nog tijd terugnemen om effectief kandidaat-winnaar te worden. Met een sterke Amador en de geslepen wegkapitein Rojas hebben ze wel voldoende steun om de komende dagen voor gensters te blijven zorgen.

© AFP

4. Roze droom Yates en Lopez over

Op de vraag wie voor hem de topfavoriet was, antwoordde Simon Yates daags voor de Giro simpelweg: “Ik.” Stoere taal van de anders zo grijze Brit. Maar nu al weten we dat die eindzege nog niet voor dit jaar zal zijn. De winnaar van de Vuelta kraakte een eerste keer in de tijdrit naar San Marino en gisteren moest hij meteen passen toen de favorieten op de slotklim in actie schoten. Dankzij de takeldiensten van Lucas Hamilton bleef het verlies beperkt, maar met een achterstand van zes minuten op Roglic lijkt het podium het hoogst haalbare.

Ook voor Miguel Angel Lopez is de roze droom voorbij. De Colombiaanse kopman van Astana heeft nochtans de sterkste ploeg, maar werd genekt door pech en overmoed. Net als in de tijdrit kende hij gisteren opnieuw materiaalpech halfweg de slotklim. Wel vreemd dat hij bij de fietswissel een beroep moest doen op de neutrale wagen, terwijl er aan de voet nog drie Astana-knechten bij hem zaten. De nummer drie van vorig jaar probeerde de schade nog te beperken, maar verloor alleen maar meer terrein. Straf, want een col eerder had hij zelf de debatten geopend. Zowel Lopez als Yates zal in zijn rush naar het podium er wel nog voor zorgen dat andere favorieten van hun voetstuk vallen.

5. Russische revelatie van 1,88 meter

Na zijn zege kreeg Zakarin meteen een high five van Pavel Sivakov. Dat had gerust wederzijds mogen zijn. De pas 21-jarige Rus van Ineos hoort voorlopig bij de beste acht klimmers van deze Giro. Ook in de tijdritten hield hij goed stand, waardoor hij nu negende staat en de jongerentrui draagt. Met zijn 1,88 meter heeft Sivakov een atypisch postuur voor een klimmer. Qua stijl doet hij denken aan de jonge Andy Schleck. In de Giro van 2007 eindigde de Luxemburger in zijn eerste grote ronde meteen tweede. Tot zoiets zien we Sivakov niet in staat en bovendien reed hij vorig jaar al de Vuelta.

Ook de Fransman Valentin Madouas (22) verdient een pluim. Van de renners die de slotklim begonnen vanuit het peloton, kwam hij als negende boven. En dat tijdens zijn eerste kennismaking met een echte col in een profwedstrijd. De tweedejaarsprof eindigde in het voorjaar nog achtste in de Amstel.

Meer over Giro d'Italia/Ronde van Italië

MEER WIELERNIEUWS

Keuze van de redactie

Video