Domenico Olivieri (links) met rechterhand Michel Ribeiro na de zege tegen KV Mechelen.© BELGA

Domenico IV wordt Olivieri’s langste interim: zo verging het hem de vorige keren als T1

Genk -

KRC Genk doet een beroep op een trainerstrio om de jacht op een Europees ticket tot een goed eind te brengen. Clubicoon Domenico Olivieri (56) wordt officieel de T1, zijn vierde interim-periode in die functie wordt meteen zijn langste.

Marnik Geukens

Domenico Olivieri, Michel Ribeiro en Eddy Vanhemel maken na het vertrek van Wouter Vrancken het seizoen vol bij KRC Genk. Dat betekent dat ze drie wedstrijden de leiding in handen hebben. Of vier, in het geval Genk de Champions’ Play-offs als vijfde afsluit en nog een Europese barrage moet afwerken voor eigen publiek tegen AA Gent.

De vorige drie interims van Olivieri, die als speler 272 keer het Genkse shirt droeg, waren korter, omdat ze in het midden van het seizoen vielen en Dimitri de Condé al snel op de proppen kwam met de opvolger van de ontslagen of zelf vertrokken coach. Dat gebeurt nu niet, omdat Genk begrijpelijkerwijze de nieuwe coach met een onbeschreven blad aan de voorbereiding op volgend seizoen wil laten beginnen.

Opvallend: tot nu toe behaalde Olivieri het maximum van de punten. In drie overnames was hij twee matchen hoofdtrainer en pakte KRC Genk zes op zes. Een terugblik.

15 september 2020: Olivieri geeft goede raad aan Lucumi tijdens de 3-1-zege tegen KV Mechelen.© JEFFREY GAENS

Domenico I: tien dagen tussen Wolf en Thorup

Op 15 september 2020 moest Olivieri een eerste keer aan de bak, toen Hannes Wolf na een pijnlijke 5-2-pandoering in Beerschot en een 2 op 12 werd ontslagen. Samen met Michel Ribeiro had hij een tiental dagen de leiding. Daarin speelde én won KRC Genk één wedstrijd: thuis werd KV Mechelen met 3-1 geklopt. Op de bank bij de bezoekers zat ene… Wouter Vrancken.

Olivieri liet Toma debuteren, gaf de 17-jarige Oyen zijn eerste basisplaats en haalde Hrosovsky uit de vergeethoek. Na de 0-1 van Mrabti trokken Onuachu (2x) en Ito de scheve situatie recht. Enkele dagen later haalde Genk met Jess Thorup een nieuwe hoofdcoach aan boord.

Toen Thorup voor FC Kopenhagen koos, coachte Olivieri KRC Genk naar de derbyzege tegen STVV.© JEFFREY GAENS

Domenico II: week tussen Thorup en Van den Brom

Amper een goeie maand later moesten Olivieri en Ribeiro al opnieuw aan de bank tijdens een van de merkwaardigste passages in de clubgeschiedenis. Na een 4-0-zege op vrijdagavond tegen Eupen en een knappe 11 op 15 vertrok coach Jess Thorup voor een weekend naar zijn thuisstad Kopenhagen… om niet meer terug te keren. Hij tekende een contract bij FC Kopenhagen, uitgerekend in de aanloop naar de derby op Stayen.

Met John van den Brom werd opnieuw vrij snel een vervanger gevonden, de Nederlander verkoos om de derby nog vanuit de tribune te volgen. Hij zag dat interim-coach Olivieri, die in vergelijking met een week eerder alleen Ito boven Dessers verkoos, ook zijn tweede opdracht met glans volbracht. Twee goals van Bongonda volstonden voor de 1-2-zege, de gelijkmaker van Suzuki was zo alleen goed voor de statistieken.

De derde periode van Olivieri als interim-coach bleef beperkt tot het trainingsveld.© JEFFREY GAENS

Domenico III: twee dagen tussen Van den Brom en Storck

Olivieri’s derde interim duurde slechts twee dagen en bleef beperkt tot het trainingsveld. Samen met de Deen Glen Riddersholm vulde hij de leemte op, die ontstond na het ontslag van John van den Brom. Die sloot zijn Genkse periode af met een gelijkspel (1-1) op KV Mechelen, dat een zwarte reeks deed eindigen op 5 op 24.

Van den Brom werd opgevolgd door Bernd Storck, die meteen het roer in handen nam. Dinsdagavond aangesteld, stond hij woensdagochtend al op het trainingsveld en zat hij donderdagavond op de bank in de cruciale Europa League-wedstrijd tegen Rapid Wien. Die werd met 0-1 verloren, waardoor Genk Europees niet overwinterde. (mg)

Aangeboden door onze partners