Franstalige vakbonden Bpost verzetten zich hevig en willen niet dat AMP de kranten verdeelt

© ID/ Christophe De Muynck

Nieuw overleg tussen vakbonden en directie van Bpost heeft niets opgelost. De Franstalige vakbonden liggen dwars, maar lijken wel een kleine opening te creëren. Hun eis blijft dat enkel postbodes kranten zouden verdelen.

Pascal Dendooven

Het overleg tussen vakbonden en directie van Bpost gaat donderdag de derde dag in. Pogingen om aan de rotatiestaking in Wallonië een eind te maken, mislukten tot nog toe. Het grote struikelblok blijft het krantencontract. De Franstalige vakbonden verwerpen de plannen van Bpost om gradueel de krantenbedeling te laten doen door dochter AMP en niet langer door de postbode.

De Nederlandstalige vakbonden konden leven met dat scenario, de Franstalige vakbonden zeggen dat ze alleen over efficiëntiewinst bij Bpost willen praten op voorwaarde dat Bpost het AMP-plan opbergt. Bpost wil echter via AMP meer competitieve prijzen aan de uitgevers kunnen aanbieden, door dochter AMP via onderaannemers de kranten te laten bezorgen.

Donderdag wordt opnieuw gesproken over hoe het verder moet met het krantencontract. Duidelijk is dat de uitgevers van Bpost verwachten dat het aanvaardbare distributietarieven hanteert.

Bpost wil de verschuiving van de krantenbedeling naar AMP gefaseerd laten gebeuren, met 2026 als einddatum. De Nederlandstalige vakbonden zeiden eerder dat ze konden leven met dat scenario, op voorwaarde dat er bij Bpost zelf geen harde sanering zou komen. Doordat de Franstalige vakbonden nu een ander scenario naar voren schuiven, is het maar de vraag hoe het verder moet. Geert Cools, van de socialistische vakbond, zegt alvast dat hij geen scenario wil waarbij in het noorden van het land en het zuiden verschillende organisatiemodellen in de markt worden gezet.

Zelfs als het AMP-model het toch zou halen, kijken de uitgevers nog altijd aan tegen hogere distributiekosten. In absolute cijfers worden de Vlaamse uitgevers het hardst getroffen. De krantenmarkt is er groter dan in het zuiden van het land én de alternatieve subsidie per te bussen krant is er ook lager.