Schiphol loopt achter met plaatsen beloofde tilhulpen

Nieuws
Op Schiphol is op meer dan een derde van de werkplekken in de bagagehallen nog geen tilhulp aanwezig, hoewel de luchthaven dat wel van plan was. Tilhulpen moeten bagagemedewerkers fysiek ontlasten, maar Schiphol loopt naar eigen zeggen tegen technische en operationele uitdagingen aan waardoor het aantal achterblijft.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 15:23
Afbeelding
beeld anp

In een jaar tijd zijn 228 van de 385 werkplekken voorzien van een tilhulp, meldt de luchthaven. Het plan was om deze in april van dit jaar op elke werkplek beschikbaar te hebben, na een aankondiging in september vorig jaar.

De Arbeidsinspectie heeft de bagageafhandelaren op Schiphol vorig jaar gesommeerd om het werk voor hun personeel te verlichten. De afhandelbedrijven deden te weinig om de fysieke belasting van het sjouwen met koffers te verlagen. Het zware werk kan bijvoorbeeld verlicht worden door meer tilhulpen in te zetten.

Maatwerk

Schiphol presenteerde vervolgens een plan om het werk lichter te maken en gaf vorig jaar aan dat deze maand op elke werkplek een tilhulp moest zijn. Dat is om meerdere redenen niet gelukt, volgens de luchthaven. Zo moet men rekening houden met het passen en meten van de tilhulpen in de huidige operatie en op sommige plekken bestaat de juiste techniek nog niet, somt de luchthaven op.

Elke tilhulp en locatie vraagt om maatwerk, stelt Schiphol. Daarom moet soms ook een stoep worden verlegd of de hoogte van de plafonds worden aangepast. ‘De luchthavenoperatie gaat tijdens het installeren van de tilhulpen gewoon door’, zegt Schiphol ook nog. ‘Dat brengt uitdagingen mee in de planning.’

Andere maatregelen

Een woordvoerster van Schiphol zegt dat de luchthaven er ‘alles aan doet om voor het einde van het jaar op de overige werkplekken ook een tilhulp te hebben geïnstalleerd’. In de tussentijd neemt Schiphol andere maatregelen, zoals het vaker rouleren van shifts zodat er voor de medewerkers ‘niet te veel fysieke belasting plaatsvindt.’

Het was volgens de luchthaven een eigen doelstelling om tilhulpen binnen een jaar op elke plek te installeren en geen harde eis van de Arbeidsinspectie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toyota schort leveringen bepaalde automodellen op

Toyota stopt tijdelijk met het leveren van drie automodellen in Japan. De autofabrikant is tot dat besluit gekomen nadat Japanse wet- en regelgeving omtrent de certificering van voertuigen niet is nageleefd.

Afbeelding

Scholz bezoekt Beieren na watersnood

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz bezoekt het door watersnood geteisterde Reichertshofen in Beieren. Hij wil met minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser en de regionale leider Markus Söder een beter beeld krijgen van de situatie in het overstromingsgebied, berichten Dui..

Afbeelding

Zeven ton aan schadeclaims door Eritrese rellen in Den Haag

Tijdens de rellen op 17 februari bij zalencentrum Opera in Den Haag is voor 700.000 euro schade aangericht. Voertuigen van de ME vormen de grootste kostenpost. De rechtbank behandelde maandag 86 schadeclaims in de strafzaak tegen een groep Eritrese verdachten.

Afbeelding

Hsl-treinverkeer wordt weer opgestart, oorzaak storing onbekend

Het treinverkeer op het traject van de hogesnelheidslijn (hsl) wordt weer opgestart na een seinstoring, meldt ProRail maandag iets voor het middaguur. Door de storing reden er sinds 06.30 uur geen treinen op dat traject tussen Amsterdam en Rotterdam.

Afbeelding

Kabinetsadviseur waarschuwt voor problemen met nieuwe huurwet

De Raad van State voorziet problemen als de Eerste Kamer de nieuwe huurwet van demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) zonder aanpassingen goedkeurt. De wet moet huurprijzen in het middensegment verlagen en geldt voor bewoners van een zelfstandige woning.

Afbeelding

Gasprijs stijgt flink door Noorse storingen

De Europese gasprijs is maandag flink gestegen na onverwachte storingen in de aanvoer van gas uit Noorwegen. Volgens de Noorse netbeheerder Gassco kan er geen gas worden geleverd uit de grote productiefaciliteit Nyhamna.