Donald Trump

Trump krijgt boete van 9.000 dollar voor schenden spreekverbod in strafzaak New York

© AP

De rechter van het strafproces tegen Donald Trump over zwijggeld heeft de voormalige president dinsdag een boete van 9.000 dollar (8.398 euro) opgelegd. Trump had volgens de rechter uitspraken gedaan die in strijd waren met het spreekverbod in de zaak.

rtrs, yda

Trump moet een boete van bijna 8.400 euro betalen. Dat besliste rechter Juan Merchan vandaag, net wanneer de rechtszaak tegen Trump hervat zou worden. Dinsdag stond een getuigenis op de agenda van een bankier die affiniteit had met de papieren en rekeningen van Trumps vermeende plan om een seksschandaal te verdoezelen, en zo de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

Trump, de Republikeinse presidentskandidaat en voormalige president, wordt ervan beschuldigd dat hij bedrijfsgegevens heeft vervalst om 130.000 dollar (121.433 euro) te betalen aan pornoster Stormy Daniels. In ruil daarvoor moest Daniels zwijgen over een seksuele ontmoeting die ze naar eigen zeggen in 2006 met Trump had.

Trump heeft onschuldig gepleit en ontkend seks te hebben gehad met Daniels, wiens echte naam Stephanie Clifford is. Het historische strafproces begon op 22 april. De strafzaak is één van de vier die tegen Trump lopen, maar zou de enige kunnen zijn die voor de rechter komt en resulteert in een uitspraak voor de verkiezingen.

Als Trump nog eens het spreekverbod schendt, riskeert hij een celstraf. Daarvoor waarschuwde de rechter nog.