WADA-baas Witold Banka bijt van zich af.© AFP

WADA stelt onafhankelijk procureur aan in dopingaffaire rond Chinese zwemmers: “We worden onterecht beschuldigd van het bevoordelen van China”

Het Wereldantidopingagentschap WADA heeft een onafhankelijke procureur aangesteld die zich zal buigen over het dossier rond de positieve dopingtesten van een rist Chinese zwemmers in 2021. Tegelijk zal er een audit worden uitgevoerd om na te gaan hoe performant het WADA-antidopingprogramma in China nog is.

Michael Van Damme
Bron: BELGA

De keuze van het WADA viel op de Zwitser Eric Cottier, die in eigen land naam maakte als openbaar aanklager. Drie maanden voor de start van de Olympische Spelen in Parijs moet hij trachten klaarheid te scheppen in een dopingaffaire rond Chinese topzwemmers die drie jaar geleden positief testten, maar niet werden bestraft. 

De Duitse openbare omroep ARD en de Amerikaanse krant New York Times kwamen vorige week naar buiten met een onderzoek waaruit bleek dat 23 Chinese zwemmers begin 2021 tijdens een competitie in eigen land in Shijiazhuang tegen de lamp liepen. Ze testten allen positief op trimetazidine, een middel dat sinds 2014 verboden is omdat het de bloedcirculatie verbetert. De Russische kunstschaatsster Kamila Valieva testte eind 2021 ook positief op de stof en kreeg een schorsing van vier jaar.

Van de 23 positief geteste Chinezen gingen er dertien toch naar de Spelen in Tokio. Drie daarvan keerden terug met goud: Zhang Yufei (200m vlinderslag en 4x200m vrije slag), Wang Shun (200m wisselslag) en Yang Junxuan (4x200m vrije slag).

Het Chinese Ministerie van Openbare Veiligheid opende na de meeting in Shijiazhuang een onderzoek. Het Chinese antidopingagentschap Chinada ontving in maart een rapport, waarin geconcludeerd werd dat de zwemmers slachtoffer waren van contaminatie door voedsel. Er werd de zwemmers tussendoor geen voorlopige schorsing opgelegd.

Het WADA zei in een eerste reactie dat “vanwege de coronabeperkingen onderzoekers van het WADA destijds niet ter plaatse konden gaan”. Er werden wel onafhankelijke deskundigen geraadpleegd om de hypothese van contaminatie na te gaan. Het WADA kon de hypothese van het rapport van Chinada niet weerleggen en bijgevolgd werd besloten dat de zwemmers niets ten laste kon worden gelegd.

In het donderdag verspreid persbericht klaagt WADA-voorzitter Witold Banka aan dat “de integriteit en reputatie” van zijn organisatie de voorbije dagen onder vuur is komen te liggen. Volgens hem wordt het WADA “onterecht beschuldigd van het bevoordelen van China, door het rapport van Chinada niet aan te vechten bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS)”. “Wij blijven deze valse beschuldigingen weerleggen en zijn blij dat we deze vragen in de handen kunnen leggen van een ervaren, gerespecteerde en onafhankelijke procureur.”

Cottier moet “binnen de twee maanden” met resultaten komen, klinkt het nog. Daarna belooft het WADA “gepaste, nieuwe stappen te ondernemen, indien nodig”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer