Een van de stemmen van de #MeToo-beweging nu zelf beschuldigd van aanranding 17-jarige acteur

© AFP

De Italiaanse actrice en regisseuse Asia Argento, een van de eerste vrouwen die Harvey Weinstein publiekelijk beschuldigde en een van de leidende figuren in de #MeToo-beweging, wordt zelf beschuldigd van seksueel misbruik. Enkele jaren geleden zou ze een toen zeventienjarige acteur hebben aangerand en hem later zwijggeld hebben betaald, zo meldt The New York Times.

mtm

De 42-jarige Argento, die twee Golden Globes won en ook bekend is voor haar rollen in ‘Scarlet Diva’, ‘XXX’ en ‘Land of the Dead’, kwam in oktober van vorig jaar naar buiten met beschuldigingen aan het adres van de gevallen Hollywoodproducer Harvey Weinstein. In de maanden ervoor zou ze echter 380.000 dollar (332.000 euro) zwijggeld betaald hebben aan een jonge acteur die haar beschuldigde van seksueel misbruik, zo blijkt uit gerechtelijke documenten die The New York Times verkreeg.

De feiten dateren van een vijftal jaar geleden. Argento zou acteur en rockmuzikant Jimmy Bennett hebben aangerand in een hotelkamer in Californië. Bennett - die ooit de zoon van Argento speelde in een film - was toen amper 17, de Italiaanse actrice 37. De minimumleeftijd voor seks in Californië is 18. Bennetts advocaten verklaarden dat de ervaring traumatisch was voor Bennett, en ook zou zijn carrière geleden hebben onder de gebeurtenissen. Hij beschuldigt Argento van “het opzettelijk berokkenen van emotionele schade en het verlies van salaris als gevolg van seksueel geweld”.

© AFP

De gerechtelijke documenten werden door een onbekende afzender en via een gecodeerde e-mail naar de Amerikaanse krant gestuurd. Daarbij inbegrepen: de intentieverklaring van Bennett, waarin hij 3,5 miljoen dollar aan schadevergoedingen vraagt, en een selfie van de twee op bed die dateert van 9 mei 2013. De foto (en de rechten erop) werd door Bennett aan Argento overhandigd als onderdeel van de overeenkomst tussen hen beiden. Volgens drie onafhankelijke bronnen binnen het onderzoek gaat het om authentieke beelden.

Uiteindelijk betaalde Argento dus 380.000 dollar aan de jonge acteur. De voorwaarden voor het akkoord, waaronder een afbetalingsplan, werden in april van dit jaar afgerond.

De New York Times heeft al sinds vorige week meermaals geprobeerd om een reactie te krijgen van Asia Argento of haar vertegenwoordigers, maar voorlopig zonder resultaat. Ook haar advocate die de zaak met Bennett regelde, was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Ook van Jimmy Bennett zal geen reactie komen, zegt zijn advocaat Gordon K. Sattro. “Jimmy zal de komende dagen, weken en maanden doen wat hij altijd doet: focussen op zijn muziek.”

Hotelkamer in Cannes

Het nieuws over het vermeende misbruik komt als een grote verrassing, mede omdat Argento een van de eerste vrouwen was die filmmagnaat Harvey Weinstein beschuldigde van seksueel misbruik. Ze vertelde dat Weinstein haar had verkracht in een hotelkamer in Cannes in 1997, toen ze 21 jaar oud was. Ze werd een van de voortrekkers van de #MeToo-beweging, die seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag wil aanklagen. Tijdens het filmfestival van Cannes dit jaar verklaarde Argento nog dat “de dingen veranderd zijn. Men gaat mensen niet meer zomaar met dingen laten wegkomen.”

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen