Direct naar artikelinhoud
Gezondheidszorg

Chronisch personeelstekort nekt geriatrie

Chronisch personeelstekort nekt geriatrie
Beeld ZorginBeeld/Frank Muller

Vorige week verzamelde Het Laatste Nieuws honderd getuigenissen van geriatriepatiënten van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en hun familieleden over een ‘onmenselijke behandeling’. Ligt het chronische personeelstekort aan de basis?

De getuigenissen omvatten onder meer aantijgingen over het dichtplakken van billen, het opsluiten van patiënten in bezemkasten, vernederende toiletbezoeken die zichtbaar zijn voor passanten en noodknoppen die niet binnen bereik zijn.

"Ik heb veel respect voor onze zorgverleners die zich dagelijks inzetten", zegt CEO Wouter De Ploey. "Maar er zijn omstandigheden waardoor het soms niet loopt zoals het zou moeten en daar moeten we lessen uit trekken."

Meldingen

"We roepen al wie klachten heeft dan ook op om melding te maken bij die ombudsdienst, die onafhankelijk van de directie werkt", zegt ZNA-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). "Tot nu toe waren er bij het bestuur geen alarmsignalen afgegaan omdat er niet buitensporig veel klachten over de geriatrie waren bij de ombudsdienst. Op basis van klachten kunnen en zullen we indien nodig bijsturen."

Het aantal vacatures voor verpleegkundigen was de voorbije zeven jaar nooit groter dan begin dit jaar. Eind maart stonden bij de VDAB alleen al 2.318 jobaanbiedingen open: 1.474 voor verpleegkundigen en 844 voor zorgkundigen en verzorgenden.

"De tekorten zijn het grootst in de ouderenzorg, in de thuisverpleegkunde en de geestelijke gezondheidszorg”, zegt Vlaams Zorgambassadeur Lon Holtzer. "Geriatrische verpleegkunde lijkt minder aantrekkelijk. Jongeren kiezen liever voor technische omgevingen als het operatiekwartier, de spoed of intensieve."