Schokkende beelden: vrouw en kind verdrinken “omdat ze aan lot worden overgelaten door Libische kustwacht”

Een moeder en haar kind zijn verdronken in de Middellandse Zee toen ze vanuit Libië de oversteek probeerden te maken naar Europa. “De schuld van de Libische kustwacht, die ze aan hun lot overliet”, zegt de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms, die schrijnende beelden van de feiten online plaatste. Opgelet: de beelden zijn niet voor gevoelige kijkers.

mtm

Ongeveer 160 vluchtelingen waren onderweg naar Europa toen ze volgens de Spaanse ngo ongeveer 150 kilometer voor de kust van Khoms tegengehouden werden door de Libische kustwacht. Iedereen werd gedwongen om aan boord van de kustwachtboot te stappen, maar twee vrouwen weigerden. Vervolgens zouden medewerkers van de kustwacht de boot hebben vernield en de twee vrouwen en een kind hebben achtergelaten in het water. Een vrouw werd nog gered, de andere vrouw en het kind overleefden het voorval niet.

“Volgens de kustwacht hebben ze iedereen medische en humanitaire hulp aangeboden”, aldus Oscar Camps, de oprichter van de hulporganisatie. “Wat ze echter niet hebben gezegd, is dat ze twee vrouwen en een jongetje in het water hebben achtergelaten en hun bootje hebben doen zinken.”

“Lachwekkende beschuldigingen”, volgens de Libische kustwacht. “We hebben niemand bewust achtergelaten. Iedereen is gered.”

De Libische kustwacht is volgens Proactiva Open Arms niet de enige schuldige in het verhaal: ook de Italiaanse regering is verantwoordelijk. “De Italianen werken samen met Libië om migranten tegen te houden. Ze huren daarvoor zelfs gewapende milities in.”

Volgens Matteo Salvini, de nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, zijn dat echter leugens. “Niet meer dan beledigingen van een of andere buitenlandse ngo die alleen maar aantonen dat wij gelijk hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen