Toeristen stappen in een vliegtuig van de Australische luchtmacht om gerepatrieerd te worden uit Nieuw-Caledonië.© AP

Honderdtal toeristen geëvacueerd uit Nieuw-Caledonië

Er zijn een honderdtal toeristen geëvacueerd uit Nieuw-Caledonië, zo meldt een overheidsambtenaar ter plaatse woensdag. In het Franse overzeese gebied bij Australië vinden al ruim een week rellen plaats.

Bron: BELGA

Australië en Nieuw-Zeeland begonnen dinsdag de eerste evacuatievluchten uit te voeren voor burgers die op de archipel gestrand waren. Bij de onrust in het gebied vielen al zes doden, onder wie twee gendarmes. De nacht van dinsdag op woensdag verliep, ondanks twee branden, kalmer dan de voorbije nachten. 

“Een honderdtal toeristen zijn al teruggekeerd naar hun thuisland met vluchten die door hun overheden werden gecharterd”, zei de Franse hoge commissaris Louis Le Franc in een verklaring. “Die operaties zullen blijven plaatsvinden tot de internationale luchthaven La Tontouta heropent.” De luchthaven blijft nog zeker tot zaterdag dicht.

LEES OOK. Luchthaven van Nieuw-Caledonië blijft tot zaterdagochtend dicht

Macron komt ter plaatse

De onrust in Nieuw-Caledonië begon op 13 mei en is te herleiden naar de geplande wijziging van de regels rond de provinciale verkiezingen. Fransen die minimaal tien jaar in Nieuw-Caledonië wonen krijgen stemrecht en daar is de inheemse bevolking het niet mee eens. Deze groep vreest politieke invloed te verliezen als meer Fransen mogen stemmen.

De Franse president Emmanuel Macron reisde dinsdagavond naar Nieuw-Caledonië. Hij wil er een missie opzetten, waarvan de details nog onduidelijk zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER