De bestaande skate bowl breidt uit met een nieuw street park.© Stijn Van de Sande

Mechelse skate community investeert samen met stad in nieuw street park: “Twee jongeren doorlopen Olympisch programma”

Mechelen -

De Mechelse skate community en de stad investeren samen in een nieuw street park op het Douaneplein. De bouw start eind augustus. Het park moet meer inspelen op de noden van beginners en streetskaters, maar ook op die van topsporters.

Sven Van Haezendonck

Het skatepark in Mechelen bestaat al sinds 2008, maar botst op zijn limieten. Bij mooi weer is de capaciteit vaak te klein. Voor beginners ligt de moeilijkheidsgraad van het park, dat werd ingericht door ervaren skaters, vaak te hoog. Dat maakt het minder geschikt voor kampen, workshops of lessen. Er zijn ook weinig mogelijkheden tot streetskaten, waarbij de focus ligt op tricks op kleinere, rechte objecten en rails.

Op het plein voor de trap naar de bestaande skate bowl staan wel enkele houten constructies, maar die zijn intussen versleten. De skategemeenschap wil daar wat graag verandering in brengen. Ze kan rekenen op een investering van 25.000 euro van de stad en brengt de rest van het bedrag samen met een crowdfunding die de vzw Sport Alliance Academy organiseert.

Inspraakrondes

Het plein dat aan de bestaande skate bowl grenst, leent zich perfect tot de ontwikkeling van een nieuw street park. Vier inspraakrondes gingen aan het huidige plan vooraf. Daarvoor hebben de skaters hun noden in kaart gebracht. Het resultaat is een voorlopig ontwerp dat mooi aansluit op het bestaande aanbod. “Elk type skater, dus ook de topsporter, vindt er zijn gading”, zegt Abdrahman Labsir (Voor Mechelen), schepen van Sport.

De houten constructies hebben hun beste tijd gehad.© Stad Mechelen

De skatescene is de voorbije jaren sterk geëvolueerd. Zo is skateboarden een olympische discipline geworden. “Dat maakt dat deze atleten specifieke trainingsfaciliteiten nodig hebben om te kunnen groeien. In het team van Skatehouse zitten er momenteel twee jongeren die het Olympisch programma van Sport Vlaanderen doorlopen. We zijn echt overtuigd van de nood aan meer en optimale infrastructuur. We zijn ook onder de indruk van de manier waarop de community een crowdfunding is opgestart”, vertelt Labsir.

Overeenkomst

Op dit moment werkt team Sport van de stad samen met de community een overeenkomst uit. In een volgende stap wordt het project ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De Sport Alliance Academy zamelt zelf middelen in. Dat doet de vzw in samenwerking met de skateshops Core, Pacific en Skatehouse, het binnenpark Awarehouse en Jean Jacques Distribution. De skaters verkochten al hotdogs, stickers, snoepzakjes en skateboards en ze organiseerden ook verschillende evenementen.

Een voorlopig ontwerp van het nieuwe street park.© Sport Alliance Academy

Op vrijdag 21 juni nemen ze ook deel aan de Summer Kick Off, een evenement dat de teams Sport en Jeugd van de stad organiseren op Transit M. “De steun vanuit de community was overdonderend en het is geweldig dat de stad luistert naar de noden van de jeugd en daar mee zijn schouders onder zet”, zegt Renaud Amand, coördinator van de crowdfunding. De vzw neemt de leiding over het project en volgt de werken op.

Via workshops leren jongeren ook hoe ze best mee de handen uit de mouwen steken. Zo bouwen ze niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk mee aan het nieuwe street park. Dat engagement brengt de gemeenschap dichter bij elkaar en wakkert het verantwoordelijkheidsgevoel en mede-eigenaarschap van de skaters aan. De vzw is nog op zoek naar particulieren en organisaties die graag mee investeren in het project. Via skatehouse@telenet.be kunnen ze contact opnemen met coördinator Renaud Amand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen