© W&F

Na 80 jaar: einde van parochie Sint-Vincentius a Paulo is nabij

Na meer dan tachtig jaar houdt de parochie van Sint-Vincentius a Paulo in de Ekerse wijk Leugenberg op te bestaan. Op zondag 30 december nemen de parochianen om 9.30u samen met pastoor Fons Van Loenhout afscheid van hun kerk.

Marc Wouters

René Henquet (66) is zeven jaar voorzitter van de kerkfabriek. Sinds zijn plechtige communie is hij betrokken bij het parochiale leven op Leugenberg. Zijn echtgenote Louisa Huygen (67) is al twintig jaar lector. Beiden vinden het jammer dat de parochie wordt opgeheven.

“We konden niet anders”, zegt Henquet. “Het gebouw kreeg een negatief rapport van de brandweer en onze pastoor die ook Hoevenen bedient, wordt 80 jaar en wil het wat rustiger aan doen.” “Bovendien dunt het aantal gelovigen dat op zondag de eredienst bijwoont verder uit”, vult Louisa aan. De gelovigen kunnen voor de diensten vanaf januari terecht in de kerk van Hoevenen.

De geschiedenis van de parochie gaat terug tot in 1933. Maria-Caroline Mertens, dochter uit een boerenfamilie aan de Bredeweg in Ekeren, schonk haar erfdeel aan het toenmalige bisdom Mechelen. Na het overlijden van haar ouders trad het meisje in het klooster en ging ze verder door het leven als zuster Nathalie. In Ekeren is er een straat naar haar vernoemd. Haar leven werd ook ruim beschreven in een heemkundig werk. Op 1 april 1934 werd E.H. René Muller aangesteld als stichter van de Sint-Vincentiusparochie.

Wanneer het gebouw officieel wordt onttrokken aan de eredienst, wordt later beslist. “Vermoedelijk nog voor de zomer”, luidt het bij het bisdom. Pas nadien kan de aanpalende basisschool Sint-Vincent de vrijgekomen ruimte in gebruik nemen. In de Federatie Ekeren werden al de kerken in Lillo en Berendrecht aan de eredienst onttrokken.