LIVE EERSTE KLASSE. Topcompetities lonken naar Amoura en Puertas, Andri Gudjohnsen bijna van AA Gent

Het Belgische voetbal draait op volle toeren. Mis geen nieuwtje uit de vaderlandse (beker)competitie in deze livefeed.

De voetbalredactie
Vincent Van Genechten
Vincent Van Genechten
Profploegen stemmen op 5 juni over competitieformat

Op 5 juni komt de Algemene Vergadering van de Pro League, de vereniging van de Belgische profclubs, samen in Diegem om te stemmen over het competitieformat voor het seizoen 2024/25. Enkele topclubs zouden hun zinnen gezet hebben op een Champions' Play-off met slechts vier ploegen en zonder puntenhalvering. Alleen met een tweederdemeerderheid wordt het format aangepast.

In het voorgestelde format zouden er ook twee rechtstreekse zakkers en stijgers zijn. De afgelopen weken zaten de clubs al meerdere keren samen om ideeën uit te wisselen en bleek de economische realiteit te zorgen voor een breuklijn. De clubs die Europees voetbal spelen, willen de druk op de kalender verminderen, terwijl de kleinere clubs net meer wedstrijden met inzet willen (buiten de play-offs). In dat opzicht ligt nog steeds een klassieke competitie met achttien ploegen op tafel, waarbij de play-offs dus afgeschaft zouden worden. 

Om tot een nieuw format te komen, is er een tweederdemeerderheid nodig die de grote clubs niet alleen kunnen bereiken. Er zal dus water bij de wijn gedaan moeten worden om tot een beslissing te raken. De profploegen uit de Challenger Pro League (tweede klasse) kunnen met hun ene stem (vergeleken met de twee of drie van de grotere clubs) mogelijk ook veel bepalen.
Raf Hermans
UNION. Spaanse clubs lonken naar Cameron Puertas

Niet alleen Mohamed Amoura, maar ook Cameron Puertas (25) geniet bij Union van buitenlandse belangstelling. Clubs als Sevilla en Villarreal tonen interesse in de middenvelder van Union, maar zij zijn lang niet de enige geïnteresseerde ploegen. Ook clubs uit Duitsland volgen de Spaanse Zwitser op de voet. Gezien de Spaanse roots van Puertas zou hij een overstap naar La Liga wel zien zitten, al houdt de entourage van de middenvelder voorlopig alle opties open. Pas na het einde van de competitie worden er onderhandelingen opgestart. Puertas heeft nog een contract tot 2026 en de vraagprijs ligt wel rond de 15 à 20 miljoen dus gegadigden zullen diep in de buidel moeten tasten om de assistkoning van de Jupiler Pro League binnen te halen. (vva)
Michiel Verheirstraeten
UNION. Wolfsburg aast op Mohamed Amoura

Wolfsburg heeft zijn zinnen gezet op Mohamed Amoura (24). De spits van Union wordt na een sterk seizoen het hof gemaakt door meerdere clubs uit de vijf grootste Europese competities. Wolfsburg staat op dit moment echter pas twaalfde in de Bundesliga en speelt volgend seizoen dus geen Europees voetbal. Het is dus maar de vraag of de club de voorkeur van Amoura wegdraagt. In Duitsland valt evenwel te horen dat het Wolfsburg menens is. De club zou ook al een bod hebben neergelegd bij Union, dat graag -net als vorige zomer voor Victor Boniface- meer dan 20 miljoen euro hoopt te krijgen voor de Algerijn.

Amoura was dit seizoen al goed voor 23 goals en 8 assists. De verwachting is al even dat hij deze zomer een toptransfer maakt, maar de focus ligt eerst nog op de slotspeeldag van de Jupiler Pro League. Union neemt het dit weekend op tegen Racing Genk en maakt nog kans op de titel. (jug, vva)
Maxime Caeyman
AA GENT. Buffalo's hebben Gudjohnsen bijna beet

Andri Gudjohnsen is bijna de nieuwe diepe spits van AA Gent. Het Deense Lyngby aanvaardde een bod van drie miljoen euro van de Buffalo’s. Ook persoonlijk is de speler zo goed als rond met Gent, nadat hij anderhalve week geleden zelf naar België afzakte en de stad en club bezocht. De 22-jarige spits, 1,88 meter groot, maakte dit seizoen 15 goals in 32 wedstrijden voor de Deense laagvlieger, dat hem kocht van het Zweedse Norrköping.  Daar scoorde hij vorig seizoen geen enkele keer. De 21-voudige international (6 goals) vindt in Gent landgenoot Arnar Vidarsson terug, ex-ploegmaat en vriend van vader Eidur. (kvu,pjc)
Maxime Caeyman
CLUB BRUGGE. Leverkusen wil Antonio Nusa

Volgens het doorgaans betrouwbare Bild wil Bayer Leverkusen Antonio Nusa (19) wegplukken bij Club Brugge. Trainer Xabi Alonso zou zeer gecharmeerd zijn door de Noorse aanvaller. Na de soap van afgelopen winter – Nusa zou toen naar Brentford gaan voor 37 miljoen euro, maar raakte niet door de medische keuring – was het voor Nusa geen must om deze zomer te vertrekken uit België. Het valt te bezien of een eventuele concrete aanbieding vanuit Duitsland iets aan die intenties verandert. De laatste maanden haalt de dribbelaar geen hoog niveau, maar dat betekent niet dat Club zich tevreden zal stellen met een beperkt transferbedrag: voor een toptalent als Nusa wil het sowieso de jackpot. (pjc)
Simon Fallon-Kund
ANTWERP. 35-jarige NEC-uitblinker Tjaronn Chery medisch gekeurd bij Antwerp

Zoals eerder gemeld sprak Antwerp met Tjaronn Chery, de 35-jarige offensieve middenvelder die momenteel voor NEC Nijmegen uitkomt en daar nog een erg fitte indruk geeft. De Nederlands-Surinaamse linkspoot, die in januari tijdelijk overkwam van Maccabi Haifa, is in beeld als ervaren kracht en heeft intussen ook medische testen afgelegd bij de Great Old. Chery kende een rijkgevulde carrière in Nederland en Israël en speelde vorig seizoen nog Champions League en dit seizoen Europa League met Maccabi, waar hij kapitein was. 

Hij heeft al laten weten dat hij daar na dit seizoen vertrekt en wil graag weer dicht bij huis en zijn familie komen spelen. De Bosuil beschouwt hij als een prima optie. Eerst wil hij via de play-offs wel nog Europees voetbal afdwingen met NEC. Zondagnamiddag was hij weer belangrijk in de 1-4-zege op Almere City, met twee assists en een goal. (dvd)
Jorunn Vannoorden
KV OOSTENDE. Failliet KVO verliest ook zijn elite-jeugd
KV Oostende vraagt op 3 juni het faillissement aan. De kustclub doet er alles aan om zijn jeugdwerking alsnog te redden, maar dat is geen evidente klus. Bij een faillissement komen alle spelertjes vrij en gaan geplande transfers niet door. Het jeugdbestuur voert gesprekken om de zaak draaiende te houden, maar nu al is duidelijk dat de jeugd van KVO volgend jaar niet meer op elite-niveau zal kunnen spelen. Dat bericht werd al uitgestuurd naar de ouders. In het beste geval zullen de Oostendse jonkies op interprovinciaal of provinciaal niveau aantreden. Het jeugdbestuur verontschuldigt zich tegelijkertijd voor de gang van zaken en verwijst naar bepaalde mensen die dit boven hun hoofden “naar de vaantjes" hebben geholpen. (jug)
Jorunn Vannoorden
OH LEUVEN. Aankoopoptie Akimoto gelicht
De Japanner Takahiro Akimoto heeft een contract tot 2027 ondertekend bij Oud-Heverlee Leuven. OHL huurde de Japanse flankverdediger al van de Japanse topclub Urawa Red Diamonds en nu besliste de club dus om de aankoopoptie in zijn huurovereenkomst te lichten. De 26-jarige Japanner speelde intussen veertien wedstrijden voor OHL en startte in de Europe Play-off telkens in de basis. Vrijdagavond speelde hij nog de volledige match in Sint-Truiden (1-1). 
Vincent Van Genechten
Vincent Van Genechten
LA LOUVIÈRE. Silvio Proto keert terug naar oude nest

Silvio Proto keert terug naar RAAL La Louvière. De 40-jarige ex-doelman gaat vanaf komend seizoen (2024/25) bij de Wolven aan de slag als technisch verantwoordelijke voor de keepers. Dat heeft La Louvière, dat afgelopen jaargang met een straatlengte voorsprong kampioen speelde in Eerste Nationale en volgend seizoen in de Challenger Pro League uitkomt, donderdag bekendgemaakt.

Voor Proto is het een terugkeer naar het oude nest. Hij brak indertijd bij La Louvière als piepjonge snaak tussen de palen door en versierde in 2005 een toptransfer naar RSC Anderlecht. Met de Brusselaars, waar hij tot 2016 onder contract stond, veroverde hij niet minder dan zes landstitels. Verder verdedigde de dertienvoudige Rode Duivel ook het doel van Beerschot (op huurbasis in 2008-2009), KV Oostende (2016-2017) en het Griekse Olympiakos Piraeus (2017-2018). Zijn loopbaan afsluiten deed hij bij Lazio Roma (2018-2021) waar hij reservedoelman was.

Bij La Louvière zal Proto de coaches begeleiden en adviseren en de jonge keepers bijstaan in hun ontwikkeling. Hij zal ook nauw samenwerken met Manu Miraglia in zijn rol als keeperstrainer van de A-ploeg. "Dankzij zijn internationale ervaring, waaronder meer dan 500 wedstrijden op het hoogste niveau, kan Silvio zijn kennis delen binnen de club en onze spelers en coaches met raad en daad helpen", aldus RAAL. Proto, de voorbije jaren voetbalanalist op de Franstalige televisie, spreekt zelf van een "schitterend project" en popelt om zijn kennis over te dragen.

Het huidige RAAL La Louvière is overigens de geestelijke opvolger van het roemruchte RAA Louviéroise, waar Proto dus doorbrak. Die club verdween in 2009 na zware financiële problemen. Maar na een stamnummer-carrousel met een paar naburige clubs en enkele naamsveranderingen keerde RAAL terug. Volgend seizoen spelen de hyperambitieuze Wolven, waar met Nicolas Frutos nog een Anderlecht-icoon Head of Football is, in de Challenger Pro League. 
Michiel Verheirstraeten
ANTWERP. Great Old nadert stilaan op linksachter Ayrton Costa

Antwerp laat niet los in het dossier van Ayrton Costa (24). De Great Old is al een tijdje in onderhandeling met Independiente over een transfer van de Argentijnse linksachter en heeft zijn bod intussen meermaals verhoogd. De verwachting is dat er weldra een akkoord uit de bus komt voor een bedrag boven de 2 miljoen euro en dan kan hij de eerste zomeraanwinst worden. Zelf is Costa immers al zeker van zijn stuk: hij wil graag naar de Bosuil komen. (dvd)
Raf Hermans
GENK. Nieuw shirt ter ere van eerste titel

25 jaar geleden speelde Genk voor het eerst in zijn bestaan kampioen. De Limburgers eren die mijlpaal met een nieuw zwart-goud shirt, dat volgend seizoen ook de officiële derde outfit zal zijn. 
Raf Hermans
ANDERLECHT. Coach van RSCA Futures vertrekt

Anderlecht moet op zoek naar een nieuwe trainer voor zijn beloftenploeg. Marink Reedijk neemt na één seizoen afscheid van de Brusselaars, hij loodste de RSCA Futures naar een 12de plek in de Challenger Pro League.

Een van de redenen voor het vertrek is dat hij het lastig had om niet altijd zelf te kunnen bepalen wie speelde. Bij de Futures moeten er soms jongens wel of niet spelen in functie van de A-ploeg.

"Marink heeft goed werk verricht met de ontwikkeling van spelers en staf, er zijn dit seizoen duidelijke stappen gezet. Marink koestert ambities om een eerste elftal te leiden en dat willen we hem ook van harte gunnen. We wensen hem oprecht het allerbeste toe", aldus Academy Director Mikkel Hemmersam op de clubkanalen.

Woensdag kondigde paars-wit overigens al aan dat de 15-jarige middenvelder Rune Verstrepen zijn eerste profcontract heeft getekend. Hij ligt vast tot juni 2027. (jug)
Raf Hermans
STANDARD. Braziliaanse gerecht gooit 777 Partners buiten bij Vasco da Gama

Het luchtkasteel stuikt verder in mekaar. Het Braziliaanse gerecht heeft 777 Partners - de omstreden Amerikaanse eigenaar van Standard -  de controle ontnomen over Vasco de Gama, de grootste niet-Europese club uit hun netwerk.
 
Volgens de Braziliaanse rechter heeft 777 Partners een frauduleus beeld opgehangen over hun financiële middelen ten tijde van de verkoop. Daardoor zou de levensvatbaarheid van Vasco da Gama op termijn in gevaar kunnen komen. De vijf door 777 Partners aangestelde bestuursleden - waaronder kopstukken Josh Wander, Don Dransfield en Steven Pasko - werden met onmiddellijke ingang uit de Raad van Bestuur verwijderd. De controle over de club komt opnieuw in handen van de vorige voorzitter, een zekere Pedrinho. 

Ook het Belgische gerecht kan 777 Partners vandaag een zware juridische slag uitdelen. De rechtbank van eerste aanleg in Luik spreekt zich in principe later vandaag uit over de zaak die de voormalige aandeelhouders van Immobilière du Standard tegen 777 Partners hebben aangespannen. 

De vorige eigenaars van Sclessin (Bruno Venanzi en ex-spelers Axel Witsel en Nacer Chadli) wachten nog altijd op het tweede deel van hun geld - 3,5 miljoen euro - dat 777 Partners hen contractueel verschuldigd is na de verkoop van het stadion in 2022. Als de rechtbank zich uitspreekt in het voordeel van de schuldeisers, kan er bewarend beslag worden gelegd op het stadion, de clubrekeningen en de roerende goederen van de club. 
Michaël Van Damme
EREDIVISIE. Go Ahead haalt Mathis Suray (zoon van ex-Anderlecht-speler Olivier Suray)

Go Ahead Eagles heeft zich versterkt met de jonge Belgische middenvelder Mathis Suray (22), zoon van ex-Anderlecht-verdediger Olivier Suray, die zelf ook nog voor de jeugd van Paars-Wit heeft gespeeld.  

De beloftevolle aanvaller is dit seizoen de blikvanger bij FC Dordrecht. Suray tekende in 38 wedstrijden voor dertien goals en zes assists. Suray, die bij Dordrecht nog vast lag tot medio 2026.
 
Suray heeft een verbintenis getekend tot en met 2027 met een extra optiejaar. Met Go Ahead Eagles speelt hij komend seizoen in de Eredivisie. (pjc)
Valerie Van Avermaet
OH LEUVEN. Joren Dom krijgt geen nieuw contract

Op zijn 34e is het verhaal van Joren Dom bij OH Leuven afgelopen. Na twee seizoenen en 62 wedstrijden krijgt hij geen nieuw contract aan Den Dreef. Vrijdag op bezoek bij STVV komt hij mogelijks wel in actie, in tegenstelling tot Ewoud Pletinckx, Richie Sagrado en Jonathan Braut Brunes. Zij ontbreken allemaal met blessures bij OHL. Jon Thorsteinsson is opnieuw fit genoeg om aan te treden. (mah)
Quinten Torfs
Laifis neemt vervroegd afscheid van Standard en zag eerbetoon in het water vallen door supportersprotest

Kostas Laifis (30) heeft zijn laatste wedstrijd voor Standard gespeeld. De Cypriotische verdediger is einde contract en keerde vervroegd terug naar zijn thuisland om er een kleine chirurgische ingreep te ondergaan. 

Laifis verdedigde sinds 2016 de kleuren van Standard en speelde in totaal 284 officiële wedstrijden voor de club verspreid over acht seizoenen. Deze eeuw speelde alleen Mehdi Carcela (317 wedstrijden) meer wedstrijden voor Standard dan Laifis. In 2018 won Laifis met de Beker van België zijn enige prijs met Standard. Datzelfde jaar werd hij ook vice-kampioen onder Ricardo Sa Pinto.

Pijnlijk detail: voor de aftrap van de wedstrijd tegen Westerlo was er een eerbetoon voorzien voor de afscheidnemende verdediger. Door de blokkade van de spelersbus door de fans is die niet kunnen doorgaan.

ThSt
Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen