© mia uydens

“Gedaan met altijd maar saaie stoemp, Kevin kan ondanks zijn darmziekte nu weer lekkere dingen eten”

Sofie Jonckx (27) en haar schoonmoeder in spe Annick Paeshuys (51) uit Kalmthout hebben een kookboek gemaakt voor personen met chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Kevin Stein (28), de vriend van Sofie en zoon van Annick, kreeg drie jaar geleden colitis ulcerosa. “Nu kan hij weer lekkere dingen eten in plaats van altijd ‘stoemp’.”

kristin matthyssen

© Mia Uydens

Colitis ulcerosa is een chronische ziekte waarbij de dikke darm ontstoken is. De binnenkant van de darm, het slijmvlies, wordt rood en zwelt op. Vervolgens kunnen er zweren ontstaan. Net als de ziekte van Crohn treft colitis ulcerosa steeds meer jongvolwassenen. Vreemd genoeg duikt colitis ulcerosa soms op bij mensen die gestopt zijn met roken.

Ook Kevin (28) uit Kalmthout, die nooit eerder darmklachten had, kreeg drie jaar geleden de diagnose nadat hij gestopt was met roken. Hij kreeg last van diarree en bloed in de stoelgang. Er volgde zelfs een ziekenhuisopname die twee weken duurde. Met cortisone werd de ziekte behandeld.

“Maar dat neem ik liever niet te lang”, vertelt Kevin. “Eigenlijk zouden drie sigaretjes per dag goed zijn voor mijn dikke darm. Maar roken is dan weer slecht voor de longen. Via een aangepast dieet probeer ik de ziekte nu onder controle te houden. Dat lukt.”

Indisch geïnspireerd

Voor Annick, de moeder van Kevin, was het drie jaar geleden wel slikken. “Geen verse groenten, geen vers fruit, geen vezels, geen kruiden: ik kon precies alleen nog maar stoemp maken voor Kevin. Als moeder vind je het al erg dat hij zo’n diagnose krijgt, en dan kan je niet eens meer lekker koken voor hem. Ik dacht meteen: hoe zouden ze dat in India doen? Ik ben daar op huwelijksreis geweest, en in India zijn er nauwelijks darmproblemen. Dat zal wel het rijsteffect en het ontbreken van lactose in hun dieet zijn zeker?”

© Mia Uydens

“Niet alleen dat, er zit meer achter”, ontdekte Annick. “Ze gebruiken heel andere kruiden, zoals kurkuma. Aloë vera, lijnzaad, fenegriek, brandnetel of paardenbloem hebben bewezen effecten op de darm. Ik begon te experimenteren met kruiden om Kevins eten wat lekkerder te maken.”

Sofie is overtuigd dat de bewaarmiddelen in onze westerse voeding een groot aandeel hebben in alle darmklachten en -ziekten van de moderne westerling. Zij was altijd al bezig met gezonde voeding. “Ik volgde vorig jaar in avondschool een opleiding voor grafisch vormgeefster”, zegt Sofie. “Waarom maken we niet samen een kookboek voor personen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, stelde ik voor aan Annick. Want hoezeer we ook op het internet en in de bibliotheek zochten: er bestaan nauwelijks kookboeken voor een rustige buik. Terwijl het wel om enorm veel mensen gaat. Alleen België al telt 12.000 crohnpatiënten.”

Eigen kookboek in 6 maanden

Omdat het kookboek Sofies eindwerk was, moest het er in zes maanden tijd liggen. Foto’s, illustraties en natuurlijk het uitdenken én proeven van ruim veertig gerechten: Sofie en Annick deden alles zelf. Kevin at drie maanden uitsluitend uit het boek, dat Herboren als naam kreeg. “En het helpt écht”, zegt hij. “Bij vermoeidheid of stress kan ik nog opstoten krijgen. Maar ik zit toch niet meer aan de cortisone.”

Zijn favoriet is de zomersalade van quinoa met feta. Sofie verwent hem zelfs tot in zijn lunchbox met yoghurtjes met bessen of ontbijtkoek met pruimen. “Ze soigneert hem nogal”, lacht ook Annick. Beide dames werken al aan een tweede kookboek, maar dat thema blijft geheim.

Herboren - Gezond en heerlijk koken bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, Sofie Jonckx en Annick Paeshuys, 130 blz., 24,50 euro softcover en 29,50 euro hardcover, bestellen bij Boekscout.nlof in de boekhandel.