ADVIES. "Mijn dochter wordt boos als haar broertjes haar plagen"

© Shutterstock

"Mijn dochter (5) maakt wel eens ruzie met haar tweelingbroers (3), die haar plagen of na-apen. Ze wordt dan heel boos en slaat hen. Hoe vermijd ik dit?" Opvoedingsdeskundige Eva Bronsveld geeft antwoord op jouw vragen

Als kinderen slaan, gebeurt dat vaak doordat ze zich machteloos voelen. In het geval van je dochter kan ik me dit goed voorstellen. Twee van die broertjes die haar voor de gek houden en waarschijnlijk niet stoppen als ze het rustig aangeeft, maar gewoon net zolang doorgaan tot de grens bereikt is waarop je dochter ontploft.

Tegelijkertijd kunnen die broertjes er natuurlijk ook niks aan doen, want die zijn nog te klein om te snappen welk effect hun gedrag heeft. Alle drie de kinderen hebben dus je hulp nodig bij dit probleem. Je dochter moet leren hoe ze haar grenzen kan aangeven zonder iemand pijn te doen en je zoontjes hoe ze die grenzen kunnen respecteren.

Boos worden of streng reageren werkt in dit soort situaties averechts. Wat voor je dochter zou kunnen helpen, is samen met haar een plan bedenken. Wat kan ze zeggen of doen als haar broertjes over haar grenzen heen gaan? Voor jonge kinderen is het fijn om het te oefenen. Jij kunt haar dan zogenaamd plagen en zij kan reageren op de manier die jullie hebben bedacht.

Laat haar weten dat, als het niet lukt om de broertjes te laten stoppen, ze jouw hulp kan inschakelen. Dit betekent wel dat je een tijdje beschikbaar moet zijn daarvoor. Het helpt enorm als je een periode vlak voor het moment dat ze normaal zou gaan slaan, zegt; “Pfft, wat is dit moeilijk hé, als iemand doorgaat terwijl je je grens aangeeft.”

En dan kun je aan de slag met de broertjes. “Kijk eens, jullie zus vindt het écht niet fijn wat jullie doen en ze geeft duidelijk haar grens aan. In dit huis respecteren we elkaars grenzen.” Voor kinderen van drie zal dit vaak nog geen reden zijn om er gewoon mee te stoppen en iets anders te gaan doen. Ze hebben meestal nog een extra zetje nodig om los te komen van de situatie. Je kunt ze dan een alternatief bieden. “Zullen we samen even een spelletje doen met zijn viertjes of willen jullie liever met z’n tweetjes in de tuin spelen?” Als je dit een poosje doet, leren je zoontjes vanzelf respect te hebben voor grenzen van anderen en hoeft je dochter niet meer te slaan uit machteloosheid.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over SOS Opvoeding

Hoofdpunten

Keuze van de redactie