Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Club Brugge trekt alle transferregisters open: kaap van 20 miljoen sneuvelt

Kaveh Rezaei speelde vorig weekend tegen Genk zijn laatste match voor Charleroi. Hij trekt nu voor vier jaar naar Brugge.Beeld Photo News

Club Brugge trekt alle registers open. Vlak voor de kraker tegen Anderlecht betaalt het niet alleen een recordbedrag van bijna 5 miljoen euro voor Kaveh Rezaei, ook komt Feyenoord-talent Sofyan Amrabat vandaag naar Brugge. Het is nu al hun duurste transferzomer ooit.

Het is Club Brugge menens. Anders dan na de vorige titel in 2016 lijkt de landskampioen zich tot de tanden te wapenen voor wat hen straks te wachten staat: een hevige titelstrijd en een Champions League-poule waarin het deze keer geen mal figuur wil slaan. Gisteren stelde blauw-zwart Kaveh Rezaei voor, die voor vier jaar tekende. Vandaag volgt met Sofyan Amrabat (Feyenoord) een tweede aanwinst in twee dagen.

Club neemt deze keer het zekere voor het onzekere. Zo haalt blauw-zwart geen goedkope opportuniteit of back-up voor Wesley, maar wel een direct inzetbare garantie op doelpunten. Het kostenplaatje van Rezaei, gegeerd door het gros van de eersteklassers, is dan ook navenant. De door Charleroi vooropgestelde 7 miljoen euro vond Club net iets overdreven. Wel spendeerden voorzitter Verhaeghe en CEO Mannaert een bedrag van bijna 5 miljoen, nog steeds goed voor een absoluut recordbedrag voor een transfer binnen de Belgische landsgrenzen.

De transfersom van Rezaei overstijgt het 'heilige' bedrag van 4 miljoen euro. Voor dat bedrag haalde Club in het verleden Vanaken en Daerden op bij Lokeren en Genk, dat ook voor Mboyo en Kebano hetzelfde betaalde aan AA Gent en Charleroi. Verdediger Kara van Genk kostte Anderlecht in totaal dan wel 4,5 miljoen euro, maar 1 miljoen daarvan was bonus. En ook Anderlecht trok in 2006 4 miljoen uit voor Boussoufa van AA Gent.

5 miljoen voor Renzaei is een record voor een transfer binnen de landsgrenzen. De Chaleroi-spits was vorig jaar goed voor zestien goals

Sterk en balvast

Dat Club nu voor een 26-jarige Iraniër alle records verbreekt, is even opvallend als logisch. Blauw-zwart ving deze week ongeveer 15 miljoen euro voor Diaby en Limbombe en strijkt straks miljoenen op in de Champions League. Met de komst van Rezaei slaat blauw-zwart twee vliegen in één klap. De sterke en behoorlijk balvaste spits kan enerzijds Wesley vervangen als speerpunt - de Braziliaan is in principe nog geschorst tot eind september. Anderzijds kan hij als alternatief voor Vossen, Schrijvers, Dennis, Diatta of de vertrokken Diaby naast Wesley ingezet worden.

Rezaei, vorig seizoen goed voor zestien goals, hoeft zich niet aan te passen en kent de competitie. De vaste aangevers bij Club, Vanaken en Vormer, hoeven niet onder te doen voor Charleroi's Benavente. Niets doet dan ook vermoeden dat hij zal floppen à la Perbet of de verhuurde Leandro Pereira, die nog steeds op de loonlijst van Club staat.

Na Rezaei volgt vandaag Amrabat. De 22-jarige middenvelder diende vorige week een transferverzoek in bij Feyenoord, dat de Marokkaanse Nederlander vorige zomer voor 4 miljoen euro had overgenomen van Utrecht. Club betaalt nu ongeveer de helft van dat bedrag aan de Rotterdammers, mede doordat Amrabat na een goede start vorig seizoen steeds minder in de plannen van coach Van Bronckhorst voorkwam. Amrabat hoopt in Brugge, net als Vormer en Denswil, zijn carrière te herlanceren als doublure van Nakamba en concurrent van Rits, die de jongste weken de geblesseerde Nakamba met succes verving.

Met de transfers van Rezaei en straks Amrabat spendeerde Club deze zomer al een recordbedrag van meer dan 20 miljoen euro. Dit voor een totaal van negen spelers, die met uitzondering van de geblesseerde Mata (1,5 miljoen) allemaal wekelijks op het wedstrijdblad staan. Letica (3,5), Danjuma (1), Rits (1,5) en Mitrovic (3,5) zijn aanwinsten, Schrijvers (3) en Peres (0,5) krijgen op basis van hun speelminuten een voldoende.

Ter vergelijking: vorig jaar investeerde blauw-zwart over het hele seizoen ongeveer 16 miljoen euro voor zeventien spelers, van wie er vandaag al tien geen deel meer uitmaken van de A-kern. De Bruggelingen hebben geen vrees om de geldbuidel open te trekken, maar gaan wel doordachter te werk dan in het verleden. Zeker als ook Rezaei en Amrabat straks hun transfersom te gelde maken.