© RR

Al 1.652 nieuwe jobs dankzij steunmaatregelen aan bedrijven in en rond Turnhout

De economie in de Kempen doet het goed en dat dankt de regio onder meer aan de ‘steunmaatregelen aan ontwrichte zones’. Een bedrijf in zo’n zone dat investeert en daarvoor extra personeel aanwerft, moet twee jaar minder bedrijfsvoorheffing betalen. De zone is recent nog uitgebreid.

Guy Van Nieuwenhuysen

De Turnhoutse regio - Turnhout en de industriegebieden in een straal van ongeveer veertig kilometer rond Turnhout - zijn al sinds mei 2015 erkend als ontwrichte zone. Dat is het gevolg van enkele economische tegenslagen, zoals de sluiting van de Heinz-fabriek in Turnhout en de voortschrijdende afslanking van Philips.

Om elders werkgelegenheid te creëren, heeft de overheid een aantal gunstmaatregelen uitgewerkt. “Die zijn sinds september nog versoepeld”, weet Kathy Geeraerts van Voka Kempen-Mechelen. “Voor die tijd moesten bedrijven vooraf een aanvraag doen om steun te krijgen en waren ze vaak te laat, omdat ze de machine die extra tewerkstelling kon opleveren, al hadden aangekocht. Sinds september kunnen bedrijven tot drie maanden na de aankoop of de investering nog een aanvraag indienen.”

Die versoepeling heeft een grote impact op de tewerkstelling in de Kempen. Begin 2017 had de Federale Overheidsdienst Financiën 64 Kempense dossiers ontvankelijk verklaard, in december 2018 zijn er dat al 160. “Sinds 1 december is de ontwrichte zone, waarbinnen bedrijven steunmaatregelen kunnen aanvragen, nog met enkele straten uitgebreid”, zegt Kathy Geeraerts. “Dat klinkt gek, maar aanvankelijk waren enkel industriegebieden ingekleurd en vielen sommige straten waarin vooral kleinere bedrijven en incubatoren zijn gehuisvest, uit de boot. De overheid kan perfect nagaan waar er veel ondernemingsnummers bij elkaar zitten en heeft op basis daarvan enkele straten, zoals de Kleinhoefstraat in Geel, aan de lijst toegevoegd. Ook dat heeft wellicht impact op de tewerkstelling in de Kempen. Eigenlijk hebben we deze laatste uitbreiding te danken aan de vaststelling dat een grote zone rond de luchthaven van Zaventem buiten de ontwrichte zones viel.”

Enkele bedrijven die recentelijk een steunmaatregelen hebben gekregen of een aanvraag hebben ingediend, zijn Kelvin Solutions, dat in de Open Manufacturing Campus (OMC) in Turnhout is gehuisvest, de Group Suerickx uit Herentals, die tegen 2020 het aantal werknemers en de omzet wil verdubbelen, en het Olense bouwbedrijf Etib.

“Voka heeft in alle fases gewogen op het beleid en dat heeft de nodige versoepelingen en wijzigingen opgeleverd”, zegt Roel Dockx, adjunct-gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “Een positieve aanpassing is ook dat bedrijven geen jaren moeten wachten op een tussenkomst van de overheid. Wie een aanvraag indient, kan al één of twee dagen later een goedkeuring krijgen, als het dossier aan alle vereisten voldoet.”

De maatregelen voor bedrijven die in een ontwrichte zone liggen, blijven nog zeker tot in 2021 van kracht. “De periode is voldoende lang om de aanpassingen te kunnen verantwoorden”, zegt Kathy Geeraerts. “Als het maar voor een jaar was, zouden ze dit niet hebben gedaan. Daar kan onze regio nu van profiteren.”

Wie wil nagaan of zijn bedrijf in een ontwrichte zone valt, kan dat bekijken op www.geopunt.be.