© Patrick Van Dyck

Architect jaagt droom na en opent Grieks restaurant in Antwerpse zuidrand

Petros Stathis (30) opende tijdens het afgelopen weekend het Griekse restaurant ‘Elea’ op de Oude Steenweg 74 in Boechout. De architect, die zelf Griekse roots heeft, jaagde na jaren dan toch zijn droom na. In het pand was voorheen brasserie ‘Grand Mère’ gevestigd.

patrick van dyck

Stathis werd geboren in België maar keerde op 10-jarige leeftijd met zijn ouders terug naar Griekenland. “Toen ik 16 was, stuurden mijn ouders me naar Athene om mijn middelbare studies verder te zetten. Daar leefde ik alleen op een kamer. Om wat bij te verdienen, werkte ik in een paar horecazaken. Toen al groeide het idee om later ooit met een eigen restaurant te beginnen.”

Op 19-jarige leeftijd vloog hij naar zijn zus in Brussel. “Om er mijn architectenstudies te voltooien.” Petros was enkele jaren actief als architect. “Maar het plan om ooit te starten met een eigen zaak liet me nooit los.”

Oorspronkelijk was het de bedoeling om een Grieks restaurant te openen in Antwerpen, op het Eilandje. “Alles leek in kannen en kruiken, maar mijn buikgevoel vertelde me dat dit niet de juiste keuze was.”

Via enkele vrienden kwam Stathis in Boechout terecht. “Deze gemeente voelde meteen goed aan. Boechout is een bruisende, avontuurlijke en jonge gemeente.

Chef-kok Petros zal alle registers opentrekken. “We hebben heel goed nagedacht over het concept dat we hier willen neerzetten. Mijn architectenoog heeft me geholpen bij de aankleding van het pand.”

En ere wie ere toekomt: het restaurant oogt fris en origineel. Een poster van het oude Mikonos brengt je meteen in vakantiestemming. “Maar lekker eten is uiteraard waar het hier vooral om draait”, vult Petros aan.

In de zaak rekent chef Petros op kelner Vincent Augustynen (24) die de knepen van het vak leerde in steakhouse ’t Hoeveke in Lier. “Waar ik noodgedwongen op zoek moest naar een nieuwe job nadat een trucker er, enkele maanden geleden, een enorme ravage had aangericht. Toen Petros me vroeg om hier te werken, moest ik niet lang nadenken.”

Het duo gelooft rotsvast in dit concept. “We willen aantonen dat een Grieks restaurant veel meer is dan een snelle hap, gooien met borden en het dansen van de Sirtaki”, klinkt het.

Elea biedt plaats aan 42 mensen. “Bij de opening zat alles vol en waren de reacties positief”, vertelt Stathis. “We mikken ook op klanten buiten Boechout.”

www.elea-ouzeri.be