De eerste bouwdrogers zijn gearriveerd in Moelingen.
Foto: VRT NWS

Opruimingswerken na overstroming gaan voort in Voeren: getroffen inwoners krijgen bouwdrogers

In Voeren en deelgemeente Moelingen gaan de opruimingswerken voort na de zware overstroming van de Berwijn gisterennacht. Medewerkers van de technische dienst van de gemeente en de civiele bescherming zijn gestart met de bedeling van 250 bouwdrogers voor de door wateroverlast getroffen bewoners.

In de nacht van vrijdag op zaterdag steeg het water van de Berwijn bijzonder snel in Moelingen, bij Voeren, omdat de rivier stroomopwaarts veel regen te slikken had gekregen. Het dorp kwam blank te staan. Het waren volgens het gemeentebestuur "de ergste overstromingen ooit" in Voeren.

Gisteren was het water grotendeels weggetrokken, waardoor de opruimingswerken konden starten. De brandweer en de civiele bescherming zullen daar vandaag mee verder gaan. Die zijn nog niet helemaal afgerond, waardoor het op enkele plaatsen gevaarlijk is om rond te rijden of te wandelen. Op enkele woningen in de Mescherstraat na is er nu in alle huizen opnieuw elektriciteit.Ā 

De brandweer en de civiele bescherming zullen verder gaan met de opruimingswerken.
Foto: Belga

Met 250 bouwdrogers van de civiele bescherming hoopt de gemeente de inwoners die schade geleden hebben te kunnen bijstaan. "Het is misschien maar een pleister op de wonde, maar ik merk wel dat de mensen daar heel dankbaar voor zijn", vertelt burgemeester Joris Gaens. "Ook de samenwerking met de provincie, de brandweer en civiele bescherming is ontzettend vlot verlopen, ondanks de ontzettend grote schade."

Bekijk: inwoners zitten met handen in het haar, door de zware schade

Videospeler inladen...

Waakzaam blijven

Aan het wachtbekken bij de Oude Linde zijn de pompwerken nog altijd aan de gang. De omleiding om Onderdorp en Moelingerweg te vermijden is dan ook nog steeds van kracht. De rivier de Berwijn blijft traag zakken en volgens de huidige voorspellingen zet die daling zich voort. "Maar de gemeentelijke crisisfase is nog van kracht en die zal pas worden opgeheven als effectief alle gevaar geweken is", aldus nog Gaens.

De hulpdiensten blijven wel waakzaam omdat er later vandaag opnieuw mogelijk hevige onweersbuien worden verwacht, die van noord naar zuid zullen trekken. Er wordt ook gewaarschuwd voor mogelijke wateroverlast langs de Winge en de Velpe, twee zijrivieren van de Demer in Vlaams-Brabant. Die twee rivieren hebben het alarmpeil overschreden.Ā Ā 

Meest gelezen