Serietje kijken op Noordzee? Supersnel internet komt eraan

© IMAGEGLOBE

© jwi

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Netwerkoperator Citymesh pakt uit met een ambitieus miljoenenproject. Samen met enkele partnerbedrijven wil op de volledige Noordzee supersnel 5G-internet. Momenteel is internet op zee slechts beperkt mogelijk door trage en dure satellieten, maar dat is binnenkort waarschijnlijk verleden tijd. Zowel de privésector als de overheidsdiensten reageren erg enthousiast.

Junior Verbeeke

Netwerkoperator Citymesh heeft grootse plannen: samen met zusterbedrijf nCentric wil het de volledige Belgische oppervlakte van de Noordzee van 5G-internet voorzien. Momenteel is er op zee meestal een beperkte netwerkverbinding via een dure, trage en onhandige satellietverbinding, maar daar wil Citymesh dus op korte termijn komaf mee maken. Een snelle en vlotte netwerkdekking, dat zich over een oppervlakte groter dan dat van West-Vlaanderen strekt, zou alleszins een wereldprimeur zijn.

“Een snelle en betaalbare netwerkverbinding is voor bedrijven die vanop zee werken van levensbelang”, zegt Mitch De Geest, CEO van Citymesh. “Voor sleep -en reddingsdiensten, maar ook de offshore-industrie zoals windmolenparken zouden baat hebben bij het project. Grote installatie- en onderhoudswerken, bijvoorbeeld van windmolenparken op zee, kunnen zo veel vlotter verlopen.”

Entertainment aan boord

Voor mensen die op zee werken en soms weken weg zijn van huis zou zo’n 5G-verbinding ook een heuse stap vooruit zijn. “Denk maar aan entertainment aan boord of contact met het thuisfront. Zoiets is moeilijker meetbaar, maar zeker niet minder onbelangrijk.”

Citymesh en nCentric willen zo snel mogelijk werk maken van het project. In samenwerking met Engie Fabricom, dat het project zou uitrollen en faciliteren, hebben alle partijen een dossier ingediend bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Het fonds werd in het leven geroepen om onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie regionaal te stimuleren. Omdat het om een miljoenenproject gaat, hoopt De Geest dus op een duwtje in de rug van Europa. “Ondertussen zaten we samen met verschillende partijen uit alle sectoren. Zowel de openbare sector als de privésector zijn erg geïnteresseerd. Ook het kabinet van staatssecretaris van De Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) gaf al aan dat het alle steun verleent”, zegt De Geest.

Zendmasten

Concreet zouden er een viertal grote zendmasten geïnstalleerd worden in zee. “Maar qua innovatie is dit project niet wereldschokkend, want eigenlijk zouden we gewoon doen wat we nu al aan land doen. Maar de gevolgen van het project zijn voor alle betrokken partijen wel innoverend. Als alle betrokken partijen ons groen licht geven, dan starten we begin volgend jaar met de uitbouw van het netwerk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen