Buschauffeur offerde eigen leven op om dat van zijn passagiers te redden nadat remmen het begaven

© Reuters

Meer dan vier jaar na een tragisch busongeval in de Alpen, is het nu duidelijk: de buschauffeur van die bus offerde zichzelf op om het leven van zijn passagiers te redden.

lbo

Er bleek nauwelijks nog iets over van de bus die op 16 april 2013 tegen een bergwand reed in de Franse Alpen. Het valt nauwelijks te geloven dat slechts één persoon niet levend uit dat wrak was geraakt. Maar het is ook dankzij dat dodelijke slachtoffer dat er niet nog meer doden vielen, zo blijkt nu uit onderzoek.

Maurice Wringhtson, een 63-jarige buschauffeur, vervoerde 51 Britse medewerkers van een ski-resort over de D211, een precaire weg in de Alpen. Toen hij een van de vele haarspeldbochten naderde, merkte hij dat de remmen van het voertuig niet meer werkten. In een fractie van een seconde moest hij beslissen: of hij zou gewoon verder rijden en de bus zou, zonder remmen, in de afgrond storten, of hij zou de bus laten crashen tegen de bergwand. Met die eerste optie zou hij het ongeval mogelijk overleven, maar zouden er vermoedelijk meerdere inzittenden sterven. Met die tweede optie bestond er nog een kans dat zijn passagiers het zouden overleven, maar de kans dat hij het haalt, zou onbestaande zijn.

Maurice koos toch voor dat laatste. Hij liet de bus crashen tegen een bergwand en stierf. De bus vloog in brand - volgens de passagiers was het een compleet inferno -, maar de inzittenden konden wel uit de gebroken ramen vluchten.

Door ervoor te kiezen de bus te laten botsen tegen de bergwand, heeft Maurice ‘zonder twijfel een veel zwaardere crash vermeden’, zeggen Franse onderzoekers nu.

“Meneer Wringhtson heeft ongelooflijk veel moed getoond en voorkwam een veel zwaardere tol”, had ook al toenmalig Frans transportminister Frederic Cuvillier gezegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen