© BELGA

Bondscoach steekt Origi een hart onder de riem: “Als hij het moeilijk heeft, moet de nationale ploeg hem steunen”

Kwalificeren de Rode Duivels zich voor de Final Four van de Nations League? Zondagavond omstreeks 22.40 uur kennen we het antwoord op die vraag. Op Romelu Lukaku moeten de Belgische fans alvast niet rekenen, hij bleef thuis met een hamstringblessure. Ook Carrasco raakte niet in Luzern door visumproblemen. Divock Origi is dan weer wel van de partij, voor het eerst sinds maart van dit jaar. “Omdat hij onze steun verdient”, vertelde Roberto Martinez vanavond tijdens zijn persbabbel in Zwitserland.

KLi

De Rode Duivels zijn zaterdagnamiddag in Zwitserland geland. Vanavond trainen ze nog in de Swisspor Arena. Morgen slepen ze in die voetbaltempel van FC Luzern best een gelijkspel uit de brand. In dat geval is België altijd geplaatst voor de finaleronde van de Nations League volgende zomer. Als ze verliezen met één doelpunt verschil én zelf minstens twee doelpunten maken, kwalificeren ze zich ook nog. Toch wordt er best niet gerekend, dat beseft Roberto Martinez. “Omdat Zwitserland gewoon een heel sterk team is, dat op mekaar ingespeeld is”, aldus de bondscoach.

© Photo News

Romelu Lukaku stapte deze voormiddag niet op vlucht SN1155 richting Zwitserland. De Belgische topschutter aller tijden ondervindt nog te veel hinder van een hamstringblessure. Dus nam Roberto Martinez geen enkel risico. Dat José Mourinho vorige donderdag speciaal naar Brussel afzakte om van dichtbij toe te kijken op Lukaku zou kunnen meegespeeld hebben. “Er is niets obscuurs aan zijn afwezigheid”, counterde Martinez. “We hebben hetzelfde parcours gevolgd als met elke geblesseerde speler. Romelu arriveerde niet helemaal fit bij de nationale ploeg, maar we wilden er wel alles aan doen om hem fit te krijgen. Daarom hebben we tot het allerlaatste moment gewacht om de knoop door te hakken. Vanochtend bleek dat hij niet zou kunnen spelen. De wedstrijd tegen Zwitserland wordt een heuse clash, dus hebben we spelers nodig die voor 100% fit zijn. Romelu werkt nu in België verder aan zijn herstel. Nadien reist hij terug naar Manchester.”

Yannick Carrasco is dan weer om extra-sportieve redenen afwezig in Luzern. “Hij had een probleem met zijn paspoort en geraakte daardoor China niet uit”, vervolgde Martinez. “We hebben nog alles geprobeerd om het in orde te krijgen, maar gisterenavond bleek dat dit niet zou lukken. Of ik boos ben op hem? Neen, dit is niet Yannicks schuld.”

Martinez haalde Divock Origi na 235 dagen weer bij de Rode Duivels. De bondscoach legt uit waarom. “Divock kende een moeilijke seizoensstart in Liverpool. De voorbije weken kregen we echter goede rapporten over hem door en mocht hij ook invallen in de Champions League tegen Rode Ster Belgrado. Dat is hoopvol. Ik haalde Origi er ook bij om hem te steunen. Een speler kent altijd sterke en mindere momenten in zijn loopbaan. Met de nationale ploeg kunnen we iemand een boost geven als het wat moeilijk loopt. Dat doen we nu ook met Divock.”

© BELGA

Martinez niet verrast door stuntzege van Nederland tegen Frankrijk

Afgelopen zomer verloor België nog van Frankrijk in de halve finale van het WK. Een nederlaag die de Belgische fans nog altijd zwaar op de maag ligt. De Nederlandse supporters hebben het tegenovergestelde gevoel, zij wonnen vrijdag van de wereldkampioen.

Roberto Martinez is niet verrast door de zege van Oranje. “Neen, dat ben ik niet”, aldus de bondscoach, die vorige maand nog gelijkspeelde tegen Koeman en co. “Nederland is enorm geëvolueerd de voorbije twee jaar. Op technisch vlak is het echt de top, dat bewees het ook tegen Frankrijk. Het was een intense wedstrijd, van hoge kwaliteit. Natuurlijk is het wel een beetje verrassend omdat Frankrijk een erg efficiënte ploeg is, dat heeft het tijdens het WK nog bewezen. Maar dat Nederland van Frankrijk kon winnen, verbaasde me dan weer niet.”

LEES OOK: Onze chef sport vergelijkt duel met Zwitserland met WK-match tegen Engeland: “Komen voor een punt en er drie meepakken”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer