© Boumediene Belbachir

VIDEO. 17 jaar geleden woog ze 366 gram, nu ontmoet ze de arts die haar leven redde

De wereld vierde zaterdag Prematurendag. Daarom verzamelden driehonderd jongeren, ooit weken of maanden te vroeg geboren in Ziekenhuis Oost-Limburg, in de Genkse Limburghal. De oudste ‘prematuur’ was 21 jaar, de lichtste woog 17 jaar geleden 366 gram. Nu is hun conditie opperbest, net als de stemming van hun ouders en de verhouding met hun artsen, zo bleek op een ontmoeting met veel lachende gezichten, en hier en daar ook een traan.

gw

Elk jaar worden zo’n 350 kindjes te vroeg geboren in het ZOL. Soms loopt dat goed af. Soms ook niet. De afdeling Neonatale Intensieve Zorgen (NIC) stuurde enkele duizenden uitnodigingen naar gelukkige survivors en hun ouders, voor een ontmoeting met elkaar, met dokters en verpleegkundigen.

LEES OOK: Wereld Prematurendag in Genk: “Onze wereld stortte in toen Leon een hersenbloeding kreeg”

© Boumediene Belbachir

“Het is een familiedag. Bij een vroeggeboorte zijn er heel veel intensieve contacten. Zoiets schept onwillekeurig een band”, zegt neonatoloog Willem Gysemans. “Op deze familiedag zijn duizend mensen aanwezig. Dat grote aantal doet goed. Hier komen alleen mensen naartoe die tevreden zijn. Dit bewijst dat we in Genk veel goed werk verrichten.”

En of. De lucht in de Limburghal was zwanger van de dankbaarheid. Opvallende ook waren de warme contacten tussen de 300 jongeren en de artsen aan wie de kinderen en ouders hun huidige leven te danken hebben. Neonatologe Claire Theyskens bekijkt ons met een blik die zegt dat we zwaar overdrijven. “We doen gewoon ons werk”, aldus het hoofd van de NIC-afdeling, waarna ze snel een traantje wegpinkt. Ze is niet alleen. Dokter Marie-Rose Van Hoestenberghe breng iedereen onder de indruk, als ze Cheyenne Dirkx een stevige knuffel geeft. Cheyenne woog 17 jaar geleden 366 gram, toen ze ter wereld kwam. “Op momenten als dit, besef je als arts waarom je ’s nachts uit je bed vliegt”, zegt de dokter, en iedereen rond de tafel pinkt een traantje weg.

Maandag leest u in Het Belang van Limburg een uitgebreide reportage over de Wereld Prematurendag in Genk.

© Boumediene Belbachir

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer