Ongeneeslijk zieke Femke (9) verloor papa en werd bestolen door oplichters, nu springt hele dorp voor haar in de bres

© ego

De ‘Spaarpot voor Femke’ leverde 19.238 euro op. Femke is 9 jaar jong, lijdt aan een ongeneeslijke spierziekte en verloor in juni haar papa. “Ik leef nu van dag tot dag”, zegt haar mama Isabelle.

Erik Gyselinck

Malafide personen beloofden van alles te organiseren om het leven van Femke De Pauw aangenamer te maken. Ze haalden geld op, staken het in eigen zak, en vertrokken met de noorderzon.

“Ze bestalen menig dorpeling. Zelfs pastoor Guido Moeys verloor geld aan hen”, vertelt Femkes moeder Isabelle Cossement. “Toen dat nieuws bekend raakte, ontstond er een golf van solidariteit. Een comité bedacht allerlei initiatieven. Vooral Carol De Nil en Jean-Paul Van der Elst hebben daarbij bergen werk verzet. Het begon met het verkopen van bloemen, sleutelhangers, konijntjes en spulletjes op de bloemenmarkt. Het comité liet in alle horecazaken spaarpotjes plaatsen die veel hebben opgeleverd, er waren de toneelstukken in het dialect die door Opwijkenaren werden gespeeld. Op de jaarmarkt hebben we cakes, snoepjes, popcorn en koekjes verkocht en in de parochiezaal van Droeshout werd een eetfestijn een groot succes.”

Intensieve zorg

Daarbij liet ook Femke’s school 't Luikertje in Nijverseel zich niet onbetuigd. “Leerkrachten staken de handen uit de mouwen, of kwamen eten. Er was een online veiling en een wandeling. Het geplande slotfeest met optredens van bekende mensen, moesten we afblazen bij gebrek aan medewerkers. Femke werd ziek en heeft in het UZ Gasthuisberg zes dagen op intensieve zorg gelegen.”

Bovendien werd het gezin in juni getroffen door het plotse overlijden van papa Jean-Pierre De Pauw (53) na hartfalen. Zijn dood kwam zwaar aan bij het gezin en bij vrienden en werkcollega's van Van de Velde Beton. “Sindsdien zijn mijn dochters Joken, Femke en ikzelf bang. We zijn onze houvast kwijt. Zoon Nils is het huis uit. Dan toch een lichtpunt: ik ben oma geworden. Mijn zoon gaf mijn kleinkind de naam Pierken als eerbetoon voor zijn papa.”

Weduwenpensioen

Het ingezamelde bedrag komt op de rekening van Femke. “Dat is alleen voor haar. Als ze materiaal nodig heeft waarvoor ze geen tussenkomst krijgt, wordt de rekening aangesproken. Ze heeft een elektrische rolstoel en heeft geen recht meer op een gewone rolstoel. Na twee jaar krijg ik geen weduwenpensioen meer. Dat is de harde wet nu. Mijn job nu is: de assistent zijn van mijn dochter. Mijn werk bij het OCMW in Aalst heb ik moeten laten vallen. Ik breng Femke naar de kinesist en de logopedist en als er schooluitstappen zijn, rij ik mee achter de bus.”

Isabelle Cossement kijkt liever niet te ver vooruit in de toekomst. “Ik leef van dag tot dag en maak geen plannen meer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus