© EPA-EFE

Video met verwijzing naar een “Verenigd Reich” verwijderd van Trump-accounts

Een video die verwees naar een “Verenigd Rijk”, een term die doet denken aan nazi-Duitsland, werd dinsdag van Donald Trumps sociale netwerken gehaald. Dat gebeurde na felle kritiek uit het Democratische kamp.

gjs
Bron: BELGA

“Waarom duurde het zo lang?”, reageerde James Singer, een campagnewoordvoerder van de Democratische voorzitter Joe Biden. Die berekende dat de video 19 uur online had gestaan op Truth Social, het netwerk van de Republikeinse kandidaat.

Woordvoerster Karine Jean-Pierre van het Witte Huis beloofde dat Joe Biden zich direct over de zaak zou uitspreken, terwijl ze verklaarde dat het “afschuwelijk, weerzinwekkend en beschamend is voor iemand om inhoud te promoten die in verband wordt gebracht met het nazi-Duitsland van Adolf Hitler”.  

“Wat zal er gebeuren na de overwinning van Donald Trump? Wat kunnen we verwachten voor Amerika?”, vraagt de voice-over van deze 30 seconden durende video, gepubliceerd door Donald Trumps account op zijn platform. Daarin worden denkbeeldige krantenkoppen getoond in het geval van de overwinning van de 77-jarige zakenman in november.

Nazi-Duitsland

Terwijl kranten koppen met “De economie bloeit!” of “De grens is gesloten”, verwijst een fictieve kop naar “De oprichting van een verenigd Reich”. Het woord “Reich” wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar nazi-Duitsland. 

Het campagneteam van Donald Trump heeft verzekerd dat dit een externe en toevallige fout was. “Dit was geen campagnevideo, het werd gemaakt door een account en opnieuw gepubliceerd door een medewerker die duidelijk het woord (Reich) niet zag”, vertelde een woordvoerster van het campagneteam van de Republikein, Karoline Leavitt, aan AFP.

Donald Trump zelf, die terechtstaat in New York, gaf geen antwoord op een vraag van de pers over dit onderwerp.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer