© David Stockman

Politie klist trio dat zich valselijk uitgeeft als bankmedewerker: “Tijdens hun verhoor liepen er twee meldingen van slachtoffers binnen”

Lier -

De politie heeft drie Nederlanders gevat die verdacht worden van oplichtingspraktijken door zich als valse bankmedewerkers uit te geven. Op het moment van hun verhoor liepen er bij de politie twee meldingen binnen van slachtoffers van de bankfraude.

De drie liepen louter toevallig tegen de lamp. “Tijdens een verkeerscontrole zette een politieploeg een auto aan de kant. In het voertuig zaten drie personen. Een van hen bleek geseind te staan voor een bevel tot gevangenneming”, vertelt Magalie Derboven van de lokale politie Lier. “Tijdens de veiligheidsfouille van de persoon in kwestie bleek dat hij meerdere bankkaartlezers van verschillende banken bij zich had. Naast die man werden ook de bestuurder en een tweede passagier van het voertuig gearresteerd.”

Een van de andere inzittenden had ook bankkaartlezers op zak. Uiteindelijk werd beslist om de drie Nederlanders naar het commissariaat over te brengen voor een verhoor. “En op het moment dat het gezelschap werd ondervraagd, liepen er twee meldingen binnen van fraude die gepleegd werd door valse bankmedewerkers. Verder onderzoek bleek dat het opgepakte trio in aanmerking kwam voor deze feiten.”

Fraude

De drie Nederlanders werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Mechelen. Die besliste om twee verdachten aan te houden. De derde verdachte werd onder voorwaarden weer vrijgelaten. De recherche van de politiezone Lier onderzoekt nu of de verdachten ook kunnen gelinkt worden aan nog andere feiten van fraude.

De politie benadrukt dat banken nooit een geheime code van een bankkaart zullen vragen en dat bankmedewerkers normaal gezien nooit bij mensen thuis komen. Er wordt ook gewaarschuwd voor fraude die gepleegd wordt door mensen die zich uitgeven als medewerker van Card Stop en vragen om een app te downloaden. Volgens de banken zal Card Stop nooit mensen proactief opbellen. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners