Antwerpse Youtuber reageert op straf voor filmpjes in Liefkenshoektunnel: “Ze doen alsof ik een psychopaat ben”

Met een video op Youtube reageert de Antwerpse influencer Jamilla Baidou op de straf die ze maandag kreeg in de politierechtbank in Sint-Niklaas omdat ze in 2022 met haar auto in de Liefkenshoektunnel was gestopt om filmpjes te maken. Ze blijkt het niet eens met de manier waarop de zaak is verschenen in de media. “Ze doen alsof ik een psychopaat, een gevaar voor de maatschappij, ben.”

vea

LEES OOK. Youtuber loopt fikse straf op nadat ze in Liefkenshoektunnel filmpjes ging draaien: “U speelde met levens”

De feiten waarvoor Jamilla Baidou maandag terechtstond, dateren van 26 juli 2022. Die nacht stopte de influencer, die bij het grote publiek bekend raakte door haar deelname aan The voice van Vlaanderen, tot tweemaal toe met haar auto in de Liefkenshoektunnnel in Beveren. Een van haar passagiers stapte telkens uit. Van die avonturen werden telkens ook video’s gemaakt. Bewijs genoeg dus. “Ik maakte toen regelmatig nachtvlogs waarin ik het avontuur opzocht”, klinkt het in de video op Youtube. “Dan deed ik allerlei zaken om de video op te vullen. Soms domme dingen, zoals die nacht.”

“Verdien ik een straf? 100 procent. Maar moet ik mentaal en fysiek ongeschikt verklaard worden? Nee”

Jamilla Baidou

De politierechter trok maandag het rijbewijs van de Youtuber in. Hij verklaarde haar voorgoed lichamelijk en geestelijk ongeschikt om nog met de auto te rijden. Haar rijbewijs kan ze pas terugkrijgen als ze met documenten van een gerechtsdokter kan aantonen dat ze mentaal wel in orde is om met de auto te rijden. Die straf vindt Baidou niet terecht.

© Gregory Van Gansen

“Verdien ik een straf? 100 procent. Maar moet ik mentaal en fysiek ongeschikt verklaard worden? Nee”, vertelt ze in de video. “Met een jaar rijverbod zou ik akkoord gaan. Dat heb ik ook gekregen, maar dat jaar gaat pas in nadat ik heb bewezen dat ik wel ‘spoor’, zoals de rechter het zei. Als je weet dat andere mensen die veel ergere feiten hebben begaan een lagere straf krijgen, vind ik dit erover.”

Met dat laatste verwijst Baidou naar OH Leuven-voetballer Sofian Kiyine, die in dronken toestand en aan 138 kilometer per uur door een sporthal knalde. Hij kreeg wel een opschorting van zijn straf.

LEES OOK. Profvoetballer Sofian Kiyine krijgt geen straf voor ongeval waarbij hij door muur van sporthal vloog

De straf die ze nu gekregen heeft, helpt ook haar mentale gezondheid niet vooruit, vertelt ze. “Mensen die naar mijn video’s kijken, weten dat ik worstel met mijn mentale gezondheid”, klinkt het. “De jongste maanden ging het beter. Ik probeerde stappen te zetten richting een sociaal leven, maar nu ik geen rijbewijs heb, valt dat weer volledig weg. Ik moet de auto ook vaak gebruiken voor mijn job. De uitspraak belemmert mijn werk en mijn sociaal leven. Dat is allemaal niet bevorderlijk voor mijn mentale gezondheid.”

“In sommige artikels lijkt het ook alsof we een feestje hebben gebouwd in de tunnel, terwijl het allemaal maar een tiental seconden heeft geduurd”

Jamilla Baidou

Baidou maakte de video op Youtube onder meer omdat ze het niet eens is met het beeld dat de media van haar schetsen. “Dat de journalist de uitspraak meegeeft dat ik niet zou sporen, daar kan ik niets over zeggen. Dat is hoe de rechter het heeft gezegd. Maar ik vind het niet oké hoe de media mij neerschrijven. Ze doen alsof ik een psychopaat, een gevaar voor de maatschappij, ben”, klinkt het. “In sommige artikels lijkt het ook alsof we een feestje hebben gebouwd in de tunnel, terwijl het allemaal maar een tiental seconden heeft geduurd.”

“Ik maak deze video niet om meer sympathie te krijgen, maar om duidelijkheid te schetsen”, zegt Baidou ook nog, waarna ze haar kijkers nog een goede raad meegeeft. “Denk na als je rijdt, doe geen domme dingen zoals ik. Wil je niet gefuckt zijn voor twee jaar, hou je dan aan de regels. Er is geen reden goed genoeg om raar gedrag te vertonen in het verkeer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER