Luister naar

De grootste telescoop krijgt een oranje tintje

Nieuws
VDL uit Eindhoven mag meebouwen aan de grootste en duurste telescoop ooit. Nederlandse technologie gaat de bijna achthonderd spiegels op hun plaats houden.
Govert Schilling redactie vk
zaterdag 21 april 2018 om 03:00
Zo moet de grootste telescoop ter wereld, in Noord-Chili, eruit gaan zien.
Zo moet de grootste telescoop ter wereld, in Noord-Chili, eruit gaan zien. eso

Eindhoven

Het Eindhovense bedrijf VDL, vooral bekend van autobussen en touringcars, gaat de draagconstructie bouwen voor de spiegel van de grootste en duurste telescoop op aarde. Met de opdracht, waarvoor het contract donderdag is ondertekend, zijn tientallen miljoenen euro’s gemoeid.

De Extremely Large Telescope (ELT) is het toekomstige paradepaard van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), een sterrenkundige organisatie van vijftien Europese landen, waaronder Nederland. De telescoop gaat ruim een miljard euro kosten en wordt gebouwd in Noord-Chili. Hij krijgt een spiegel met een middellijn van ruim 39 meter.

De eerste kleine telescoopjes werden ruim vierhonderd jaar geleden gemaakt door lenzenslijpers in Middelburg. Sindsdien bouwen astronomen steeds grotere instrumenten om de kosmos in detail te bestuderen. Met een grotere telescoopspiegel kun je verder in het heelal doordringen en meer details onderscheiden.

scheerspiegel

De grootste sterrenkijkers van dit moment hebben spiegels met een middellijn van 10 meter. Het spiegeloppervlak van de ELT (bijna duizend vierkante meter, overeenkomend met vier tennisbanen) wordt groter dan dat van alle professionele telescopen in de geschiedenis bij elkaar. Met het gigantische instrument hopen sterrenkundigen de vroegste periode van het heelal te ontraadselen en leven te ontdekken op planeten bij andere sterren.

De 2800 ton zware reuzenspiegel wordt niet uit één stuk glas gemaakt, maar bestaat uit 798 afzonderlijke zeshoekige spiegels. Die segmenten zijn zo’n anderhalve meter groot en hebben een licht gebogen oppervlak, enigszins vergelijkbaar met een scheerspiegel. Ze moeten stuk voor stuk continu op hun plaats worden gehouden, tot op een paar nanometer nauwkeurig. Anders verliest de spiegel zijn juiste vorm als gevolg van doorbuiging, windbelasting en temperatuurschommelingen.

TNO en VDL ontwikkelden hiervoor een computergestuurd systeem van duizenden positiesensoren en beweegbare ondersteuningspunten. Dat wordt de komende jaren in Eindhoven in massaproductie vervaardigd. Een onderdeel van VDL heeft ruime ervaring in precisiemechanica en halfgeleidertechnologie.

twee fasen

‘We hebben een grote vis binnengehaald’, zegt Wilfried Boland, directeur van Nova (Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie). ‘Ik ben er heel blij mee.’ Nova adviseerde TNO en VDL bij het ontwerp.

Volgens voormalig ESO-directeur Tim de Zeeuw blijkt eens te meer dat het Nederlandse lidmaatschap van ESO niet alleen belangrijk is voor de sterrenkunde, maar ook voor de hightechindustrie.

De Extremely Large Telescope wordt in twee fasen gebouwd. De financiering van de eerste fase is volledig rond; voor de tweede fase is het volgens De Zeeuw belangrijk dat ook Ierland eind dit jaar lid zal worden van ESO. Nieuwe ESO-lidstaten betalen een fors bedrag aan ‘entreegeld’.

De top van de 3.000 meter hoge berg Cerro Armazones in de Chileense Atacama-woestijn werd in 2014 al afgevlakt met dynamiet, en de fundering voor de toekomstige telescoop is al in aanbouw. De eerste waarnemingen staan gepland voor 2024. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.