‘Huizenbezitters worden de dupe van gasverbod in 2019’

Nieuws
Huizenkopers zijn de dupe als het bouwers volgend jaar wordt verboden huizen te bouwen met gasaansluiting. De bestaande ontwerpen voor nieuwbouw zijn nog niet geschikt voor gasloze alternatieven voor de cv-ketel, stelt Vereniging Eigen Huis.
anp
zaterdag 21 april 2018 om 03:00

Amersfoort

De belangenvereniging reageert op een voorstel van NVB-Bouw. Die organisatie voor bouwondernemers heeft vrijdag opgeroepen om gasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen met ingang van volgend jaar te verbieden.

‘Wij kijken daar anders tegenaan’, laat woordvoerder Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis weten. De bouwsector werkt volgens hem vaak met ‘traditionele’ concepten, die in de loop van jaren zijn uitgedacht. Als je in dat soort huizen moderne verwarmingssystemen aanlegt, zorgt dat voor problemen.

‘Natuurlijk is de energietransitie belangrijk’, benadrukt De la Porte, maar wij zijn van mening dat je de consument niet mag opzadelen met problemen die ontstaan als je te gehaast overstapt op een nieuw systeem. NVB-Bouw ziet de overstap op gasvrije woningen juist met vertrouwen tegemoet. Veel bouwondernemers leveren immers al huizen zonder gasaansluiting op, zei voorzitter Piet Adema.

gelijk speelveld

Een algeheel geldend verbod levert de sector bovendien een ‘gelijk speelveld’ op, betoogde voorzitter Piet Adema. De overheid schaft de verplichting om nieuwbouwwoningen op het gasnet aan te sluiten in juli af. Daardoor dreigen bouwers volgens Adema te maken te krijgen met regels die per gemeente wisselen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’